U vezi s provedenim natječajem i dobivanjem EU projekta pod nazivom „First in then out“, održan je dana 7. rujna 2023. godine prvi online sastanak projektnih timova Republike Slovenije i Republike Hrvatske

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Centar za izobrazbu/first in the out/first in the out_slika1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt „First in then out“ će se provoditi  u slovenskom i hrvatskom zatvorskom sustavu kroz daljnjih 18 mjeseci, a završna konferencija s prezentacijom svih rezultata rada oba projektna tima planirana je u veljači 2025. godine u Ljubljani (Slovenija).

On line sastanak prijavitelja EU projekta  -  Javnog zavoda Cene Štupar, Centra za izobraževanje Ljubljana (CILJ) i pridruženog im partnera URSIKS (Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij), sa slovenske strane, te Centra za izobrazbu iz Zagreba, partnera u projektu, sa hrvatske strane, organiziran je kako bi se svi bitni akteri u pripremi, provedbi i implementaciji EU projekta u slovenskom i hrvatskom zatvorskom sustavu upoznali s pozitivnim rezultatima odobrene prijave EU projekta kao i kratkim opisom projekta te fazama projekta koje slijede.

Uz  voditelje i članove oba projektna tima te provoditelje projektnih aktivnosti (multiplikatore), online sastanku su, sa slovenske strane, prisustvovali novoimenovani zamjenik generalnog direktora URSIKS-a g. Emanuel  Banutai, koji će biti odgovorna osoba za međunarodnu suradnju te će, zajedno sa bliskim suradnicama, voditeljicom odjela za tretman (gđa. Lucija Božikov), odnosno voditeljicom odjela za obrazovanje i odgoj (gđa. Petra Prijatelj),  iz URSIKS-a, koordinirati i usmjeravati brojne aktivnosti u ovom projektu. Ravnatelja Uprave  za zatvorski sustav i probaciju, s hrvatske strane,  u službenoj odsutnosti zamijenio je na online sastanku g. Robert Orbanić, načelnik sektora za upravne poslove zatvorskog sustava koji je projektnim timovima i njihovim čelnicima, u ime ravnatelja,  prenio iskrene čestitke za izvrsno odrađeni posao u prijavi na EU projekt te pritom iskazao veliko zadovoljstvo odličnom suradnjom s partnerom iz susjedne nam i prijateljske Slovenije koji ima puno iskustva u prijavama i provedbi projekata. Sa strane čelnika oba partnera u projektu, za Cene Štupar Ljubljana, direktora Mag. Bojana Hajdinjaka, odnosno za Centar za izobrazbu, upraviteljice prof. psih. Smiljke Baranček, upućene su međusobne poruke podrške i želje za daljnjom suradnjom te zadovoljstva rezultatima pripreme projektne dokumentacije, odnosno dobivenim natječajem.
  
Kroz prezentaciju EU projekta koju je za tu priliku pripremila gđa. Dragica Glažar, voditeljica projektnog tima Cene Štupar, svi su se sudionici online sastanka tom prigodom mogli pobliže upoznati sa dugoročnim koristima za oba zatvorska sustava te svrhom i ciljevima provedbe ovog 60.000,00 Eura vrijednog EU projekta, odnosno njegove implementacije u zatvorske sustave Republike Slovenije i Republike Hrvatske.
Obje strane su u svezi dobivenog EU projekta, iskazale  posebno zadovoljstvo formalno uspostavljenom međunarodnom suradnjom te su pritom iskazale spremnost za jačanjem međusobne suradnje po različitim osnovama, prije svega u zajedničkim prijavama na nove još veće EU projekte.


 
“Projekt sufinancira Europska unija -  Erasmus + projekti.  Izraženi stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Centra Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i osposobljavanja (CMEPIUS). Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”