Izobrazba „Psihički stres i uloga rukovoditelja u sustavu psihološke potpore službenika“

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Centar za izobrazbu/27 - 04 - 2023 - psh stres i uloga rukovod u sustavu psh potp sluzb/Psh stres i uloga rukovoditelja u sustavu psh potpore sluzbenika_27 04 2023_slika1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Centru za izobrazbu je 27. travnja 2023. godine održana druga po redu cjelodnevna izobrazba za upravitelje/ice kaznenih tijela i
voditelje/ice probacijskih ureda „Psihički stres i uloga rukovoditelja u sustavu psihološke potpore službenika“.

Izobrazbi u trajanju od 8 nastavnih sati prisustvovalo je 12 službenika/ca Uprave za zatvorski sustav i probaciju koji čine drugu grupu polaznika/ca. U svibnju će biti održana izobrazba za posljednju, treću grupu rukovodećih službenika/ca.
Predavač izobrazbe je voditelj Odjela za psihološku potporu službenicima zatvorskog sustava i probacije u Upravi za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.
Program ima za cilj osnažiti upravitelje/ice kaznenih tijela i voditelje/ice probacijskih ureda za uspješnije suočavanje s psihičkim stresom što izravno doprinosi očuvanju vlastitog psihičkog i tjelesnog zdravlja. Rad u zatvorskom sustavu i probaciji je psihički stresan posao. Psihički stres kod rukovoditelja poznatiji kao „menadžerski stres“ uvjetovan je nizom izvora stresa specifičnih za poslove upravljanja ljudima i poslovnim procesima, koji negativno utječu na psihičko i tjelesno zdravlje rukovoditelja. Razvoj uspješnih strategija suočavanja s psihičkim stresom doprinosi prevenciji i ublažavanju posljedica psihičkog stresa, smanjuje broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja, pozitivno utječe na razinu zadovoljstva poslom, unaprjeđuje međuljudske odnose i općenito podiže kvalitetu života u poslovnom ali i privatnom okruženju.  Uspješno suočavanje s psihičkim stresom prevenira i pojavu „izgaranja na poslu“ (Bunout sindrom).