Održano online interaktivno predavanje "profesionalnost u komunikaciji i mentalno zdravlje" za službenike/ce odjela osiguranja zatvorskog sustava

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Centar za izobrazbu/od 14 do 18 02 2022/1.png
  • Slika
  • Slika
Prvo od četiri interaktivna predavanja predavačice Bernardice Franjić Nađ, prof. psihologije održano je 14. veljače 2022. godine u organizaciji Centra za izobrazbu i u suradnji sa Sekcijom za penološku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva. Interaktivno predavanje, u okviru 15. Tjedna psihologije u Hrvatskoj, održat će se u još tri termina; u utorak 15. veljače 2022., u srijedu 16. veljače 2022. te u petak 18. veljače 2022.

Svrha Tjedna psihologije je senzibilizirati građane i službenike, u okruženjima u kojima rade psiholozi, za dobrobiti primijenjene psihologije, a glavna tema ovogodišnje manifestacije je zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja. Rad u zatvorskom sustavu je izazovniji i stresniji od rada u velikoj većini drugih područja, posebno za službenike/ce osiguranja koji su danonoćno u komunikaciji sa zatvorenicima. Način na koji službenici/ce komuniciraju sa zatvorenicima/cama i suradnicima jedan je od čimbenika koji može utjecati na razinu stresa, a time i na ukupno zdravlje, kako mentalno, tako i tjelesno. Službena (profesionalna) komunikacija, za razliku od spontane (svakodnevne) ima drugačije karakteristike, pravila, zakonitosti i posljedice te, ako je dosljedno korištena, može uvelike utjecati na opću psihofizičku dobrobit službenika/ca i ponašanje zatvorenika/ca, a time i na dinamičku sigurnost u kaznenim tijelima.