Moderne tehnologije u komunikaciji sa strancima koji su osobe lišene slobode

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/Centar za izobrazbu/Moderne tehnologije/moderne tehnologije6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od veljače do listopada 2024. godine po kaznenim tijelima provode se radionice za unapređenje kompetencija službenika u korištenju uređaja za prevođenje stranih jezika kako bi se olakšala komunikacija s osobama lišenim slobode koji su strani državljani.

Nakon prve radionice provedene 29. veljače 2024. godine u Zatvoru Zagrebu, tijekom ožujka 2024. održane su još 4 radionice za službenike Zatvora u Zagrebu, Centra za dijagnostiku, Zatvora u Bjelovaru i Zatvorske bolnice u Zagrebu.  Educirano je ukupno 46 službenika Zatvora u Zagrebu, 2 službenika Centra za dijagnostiku, 4 službenika Zatvorske bolnice u Zagrebu i 3 službenika Zatvora u Bjelovaru. Edukacija je održana i u Kaznionici u Lepoglavi 7. ožujka 2024. godine za 11 službenika, 19. ožujka i 9. travnja 2024. godine u Kaznionici u Glini za ukupno 29 službenika. Edukacija se održala 26. ožujka 2024. godine u Zatvoru u Šibeniku za 10 službenika, te 16. travnja 2024. godine u Zatvoru u Karlovcu za 11 službenika, 18. travnja 2024. u Odgojnom zavodu u Turopolju za 2 službenice Odgojnog zavoda i 6 službenika Kaznionice u Turopolju i 22. travnja 2024. godine u Kaznionici u Valturi za 4 službenika Kaznionice, 2 službenika Zatvora u Puli, 1 službenika Probacijskog ureda Pula i 1 službenice Centra za izobrazbu. Dana 6. i 7. svibnja 2024. godine edukacija je održana za 11 službenika Zatvora u Splitu i 9 službenika Zatvora u Zadru.
Slijedi nastavak edukacije u svibnju 2024. u Zatvoru u Gospiću, u rujnu 2024. u Zatvoru u Osijeku, Zatvoru u Požegi i Kaznionici u Požegi te u listopadu 2024. u Kaznionici u Lipovici-Popovači.
 
Cilj ove izobrazbe je, slijedom dodijeljenih tableta i uređaja za prevođenje kaznenim tijelima, osigurati službenicima dodatne kompetencije u vidu unapređenja korištenja novih dostupnih modernih tehnologija kako bi se unaprijedili načini komunikacije sa zatvorenicima. Budući da službenici kaznenih tijela, osobito odjela tretmana i odjela osiguranja, ali i drugi službenici, u svom svakodnevnom radu imaju sve intenzivnije i brojnije kontakte s osobama lišenim slobode koji su strani državljani, potrebno im je osigurati dodatne kompetencije u vidu unapređenja korištenja novih dostupnih modernih tehnologija kako bi se unaprijedili načini komunikacije. Cilj je unaprijediti komunikaciju sa zatvorenicima jer je to jedan od ključnih čimbenika za sigurno i zakonito postupanje u zatvorima, pomaže kod pružanja medicinskih usluga i liječenja zatvorenika te u konačnici doprinosi provođenju glavne svrhe izvršavanja kazne zatvora.