Okrugli stol „Mirenje u kaznenim postupcima”

Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja/okrugli stol_mirenje u kaznenim postupcima_22 02 2021.jpg
 
 

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave, u okviru projekta „Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja” sufinanciranog sredstvima Norveške darovnice, dana 22. veljače 2021. održan je online Okrugli stol „Mirenje u kaznenim postupcima”.


Na okruglom stolu sudjelovali su profesori pravnih fakulteta, suci općinskih sudova i Visokog trgovačkog suda, predstavnik županijskog državnog odvjetništva, Hrvatske udruge za mirenje te službenici Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Tema okruglog stola bila je rasprava o dosadašnjoj praksi sudova u vezi s mirenjem i kaznenim postupcima, rasprava o postojećem zakonodavnom uređenju mirenja u kaznenim postupcima te se provela otvorena rasprava kojom se nastojalo proširiti znanja, ali i raspraviti nove ideje.
 
Sudionici su raspravljali o tome da u Kraljevini Nizozemskoj ne postoje ograničenja u smislu kaznenih djela koja ne bi mogla biti predmetom mirenja i/ili upućena u postupak mirenja te ne postoje ograničenja u odnosu na visinu zapriječene kazne ili motiv. U administrativnom smislu, suci i stranke mogu sami, kao i državni odvjetnik, u svakom trenutku tražiti upućivanje u postupak mirenja.
 
Pristup rješavanju sporova kroz postupak mirenja rezultira puno bržim rješavanjem spora, često kroz par sati, dok isti kroz sudski postupak traje godinama. Sa žrtvama se kroz postupak mirenja postupa na sasvim drugačiji način te ako se sve dogovoreno u postupku mirenja ostvari, žrtva se zaliječi, a mladi počinitelji brišu iz kaznene evidencije. Stoga je bitno rješavanju konflikta pristupiti ljudski, neadministrativno, a postupak demokratizirati i u prvi plan staviti one o kojima se radi.

MIRENJE-MEDIJACIJA
        Projekt je sufinanciran sredstvima Norveške darovnice.