Fond solidarnosti Europske unije

Ministarstvo pravosuđa i uprave je u okviru Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) do kraja lipnja 2021. godine s Ministarstvom kulture i medija potpisalo 10 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. 

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine predviđena su sredstva za obnovu zgrada pravosudnih tijela na ukupno 10 lokacija u središtu Zagreba: 
  • Vrhovni sud RH, Trg Nikole Zrinskog 3, 3/1
  • Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Gajeva 30a
  • Blok zgrada Županijskog, Visokog kaznenog i Trgovačkog suda u Zagrebu, Trg Nikole Zrinskog 5, Amruševa 2, Petrinjska 8, Petrinjska 12
  • Visoki trgovački sud, Berislavićeva 11, 11/1
  • Ministarstvo pravosuđa i uprave, Maksimirska 63
  • Općinski kazneni sud u Zagrebu, Ilica 207
  • Općinski kazneni sud u Zagrebu u kojoj djeluje Odjel za mladež, Ilica 207 b
  • Općinsko državno odvjetništvo - kazneni odjel, Selska 2
  • Visoki upravni sud RH, Frankopanska 16
  • Županijski sud u Zagrebu i Državno odvjetništvo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odjel delegiranih europskih tužitelja u Zagrebu, Ilica 207a.

Predviđena sredstva iz ovog programa namijenjena su za hitne mjere zaštite, usluge utvrđivanja stanja, izradu snimki zatečenog stanja, izradu dokumentacije za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu te za izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja kulturne baštine kao mjera zaštite i očuvanja.

Razornim potresom koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju prouzročena je velika šteta na infrastrukturi i zgradama. Vlada Republike Hrvatske je, na temelju prikupljenih podataka o procjeni štete, poslala Europskoj komisiji zahtjev za dodjelu sredstava iz FSEU za saniranje štete nastale potresom. Fond je osnovan kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Pomoć FSEU dobiva se u obliku bespovratnih sredstava i ograničena je na neosiguranu štetu i ne nadoknađuje privatne gubitke.

Kroz FSEU, Republici Hrvatskoj odobreno je 683,7 milijuna eura za pomoć u otklanjanju posljedica potresa u Zagrebu i okolici. Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o načinu raspodjele bespovratnih sredstava iz FSEU kojom je imenovala Ministarstvo kulture i medija kao tijelo odgovorno za provedbu projekata iz područja zaštite kulturne baštine.