Završna konferencija Programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“

  • Slika /slike/Završna konferencija 0706.2024. Pravosuđe i unutarnji poslovi/DSC_0387.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom zatvaranja Programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“ financiranog u okviru Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021. održana je završna konferencija u petak, 7. lipnja 2024. godine u  hotelu Esplanade Zagreb.

Temeljem ranijeg potpisanog Memoranduma o suglasnosti o provedbi Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske, dana 4. lipnja 2019. između norveškog Ministarstva vanjskih poslova te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kao Nacionalne fokalne točke, potpisan je Programski sporazum kojim se uređuje provedba Programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“.

Nositelji projekata (nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije) te projektni partneri (Norveška uprava za zatvorski sustav, Norveška sudska uprava, Državno sudbeno vijeće, Pravosudna akademija) uspješno su proveli sljedeće projekte:
 
1. Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga 

Komponenta 1.   
Ovim projektom cjelovito je obnovljena zgrada Općinskog suda u Splitu na način da zadovoljava sve suvremene standarde energetske učinkovitosti, zaštite od požara, zaštite na radu, osiguranja zgrade, djelatnika i stranaka, čime se 
reduciralo dosadašnje troškove rada na više lokacija te dodatno povećala kvaliteta radnih uvjeta.

Komponenta 2.
Nakon provedenih analiza i danih preporuka za poboljšanje postojećih odnosno uvođenje novih e-usluga pravosudnog sustava, provedena je medijska kampanja na nacionalnim i lokalnim televizijama i radio postajama, u tiskanim medijima te na internetskim portalima i društvenim mrežama s ciljem daljnje promocije korištenja dostupnih e-usluga.

Komponenta 3.
Doprinos povećanju učinkovitosti pravosudnog sustava kroz unapređenje kompetencija sudaca učinjen je upućivanjem triju sutkinja na sekundiranje u Europski sud za ljudska prava u trajanju od 12 mjeseci, gdje su, uz profesionalni nadzor i mentorstvo stekle vrijedna iskustva rada na predmetima u nadležnosti navedenog Suda.
 

2. Unapređenje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe

U okviru ovog projekta, od najvažnijih aktivnosti vrijedi spomenuti:
- uspostavu Centra za elektronički nadzor u Ministarstvu te nabavu 200 narukvica za praćenje okrivljenika/osuđenika kojima su izrečene posebne obveze zabrane napuštanja doma,
- poboljšanje materijalnih i tehničkih uvjeta rada putem ulaganja u infrastrukturu i opremanja probacijskih ureda te nabavu četiri nova službena vozila za sustav probacije,
- provođenje pilot projekt Roma mentori s ciljem korištenja osobe za kontakt (romskog porijekla) koja olakšava komunikaciju sa pripadnicima romske zajednice od strane raznih službi i ustanova,
-znanstvena validacija sustava koji probacija koristi za procjenu počinitelja, razvijen alat za rad sa seksualnim prijestupnicima,
-poboljšana suradnja između zaposlenika zatvorskog i probacijskog sustava kao i razne aktivnosti suradnje i razmjene iskustava na bilateralnoj razini između predstavnika norveške i hrvatske probacijske službe.
 

3. Revidiranje metodologije evaluacije rada sudaca

Aktivnosti ovog projekta sastojale su se od provođenja komparativne analize sustava ocjenjivanja rada sudaca u Austriji, Nizozemskoj i Portugalu te analize postojećeg sustava od strane norveških i hrvatskih stručnjaka, temeljem koje su izrađene preporuke za izmjenu i dopunu Metodologije ocjenjivanja obnašanja sudačke dužnosti. Sve izrađene preporuke stručnjaka su usvojene.
 

4. Unapređenje sustava sudskog mirenja

Provedena je komparativna analiza korištenja medijacije u odnosu na druge zemlje (Portugal, Norveška, Nizozemska i Irska) te analiza sustava medijacije po granama prava od strane vanjskih stručnjaka iz Republike Hrvatske. Također, provedena je i sociološko-pravna analiza razloga nedovoljnog korištenja mirenja na sudovima.
putem televizijskih i radijskih oglasa kao i online objavama provodila se medijska kampanja s ciljem veće promocije medijacije kao alternativnog načina rješavanja sporova.

Ujedno, aktivnosti s ciljem jačanja bilateralne suradnje financiraju se sredstvima Fonda za bilateralne odnose, čiji je pravni temelj korištenja Ugovor o Fondu za bilateralne odnose, sklopljen 28. ožujka 2019. godine, između Nacionalne fokalne točke i Odbora za financijske mehanizme te Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Alokacija ovog Fonda je povećana na 585.000 EUR te su u ovom trenutku u provedbi dva bilateralna projekta: „Jačanje kapaciteta i vidljivosti zatvorskog sustava i probacije“ te „Medijacija i besplatna pravna pomoć: Mogućnosti sinergije“.

Ukupna alokacija za provedbu Programa iznosi 17.105.882 EUR, od čega su sredstva darovnice u iznosu od 14.540.000 EUR, a nacionalno sufinanciranje iznosi 2.565.882 EUR. 

Uzvanicima na svečanosti obratili su se Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Helge Klouman Marstrander, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj te Nieke Van de Berg, predstavnica iz Norveške sudske uprave (Donorski programski partner).

Pregled ostvarenih rezultata Programa te bilateralnih aktivnosti koje su u tijeku, ispred Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije predstavili su Ivan Lakoš, Samostalni sektor za strateški razvoj i projekte, Goran Brkić i Vesna Zelić Ferenčić, Sektor za probaciju te Arijana Kozlevčar, Sektor za propise građanskog i trgovačkog prava.