Plaće državnih službenika i namještenika

Osnovna plaća je plaća koju službenik i namještenik ostvaruje za obavljanje poslova radnog mjesta na koje je raspoređen ili za koje je sklopio ugovor o radu za redovan rad u punom radnom vremenu za razdoblje od jednog mjeseca.

Osnovna plaća je umnožak koeficijenta za obračun plaće radnog mjesta na koje je službenik i namještenik raspoređen ili za koje je sklopio ugovor o radu i osnovice za obračun plaće.

Osnovica za obračun plaće utvrđuje se Kolektivnim ugovorom. Sukladno Dodatku III. Kolektivnog ugovora osnovica za obračun plaće iznosi 947,18 eura bruto.

Platnu ljestvicu čini 16 platnih razreda, a koeficijenti za obračun plaće u platnoj ljestvici određuju se u rasponu od 1,00 do 8,00. 

Koeficijenti za obračun plaće radnih mjesta u državnoj službi utvrđuju se na temelju provedenog vrednovanja radnih mjesta primjenom standardnih mjerila za vrednovanje i klasifikaciju radnih mjesta. Koeficijent za obračun plaće radnog mjesta utvrđuje se u okviru raspona koeficijenata platnog razreda u koje je razvrstano radno mjesto. 

Nazivi radnih mjesta, uvjeti za raspored, klasifikacija radnih mjesta i pripadajući platni razredi te koeficijenti za obračun plaće u državnim tijelima uređeni su Uredbom o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi  NN 22/2024

Dodaci na osnovnu plaću su:
 
1. dodatak za radni staž
2. dodatak za učinkovitost rada
3. dodatak za završen studij na poslijediplomskoj razini
4. dodatak za policijsko zvanje
5. dodatak za rad u izvanrednim radnim okolnostima
6. dodaci za posebne oblike organizacije rada.
 
Vježbenik ima pravo na koeficijent za obračun plaće u visini od 90 % vrijednosti koeficijenta za obračun plaće radnog mjesta na koje je raspoređen.