Posjet Norveške sudske uprave Ministarstvu pravosuđa i uprave 5. – 7. rujna 2023.

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja/Posjet Norveške sudske administracije Ministarstvu pravosuđa i uprave 5 – 7. rujna 2023/Posjet Norv sudske administracije_slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru projekta Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja kojega sufinancira NFM (Norveški financijski mehanizam) delegacija Norveške sudske uprave posjetila je Ministarstvo pravosuđa i uprave od 5. do 7. rujna 2023. 

         


5. rujna 2023. organiziran je Okrugli stol na Plitvičkim jezerima na temu „Budućnost sudske medijacije u Hrvatskoj“. Sudjelovali su predstavnici delegacije Norveške sudske uprave, suci Općinskog suda u Novom Zagrebu, Općinskog suda u Velikoj Gorici, Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Trgovačkog suda u Zagrebu, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog ureda za mirenje, Hrvatske udruge za medijaciju, Pravosudne akademije, Centra za mirno rješavanje sporova, odvjetnici te predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave. Na okruglom stolu raspravljalo se o načinu provođenja postupka medijacije u Republici Hrvatskoj i Kraljevini Norveškoj, o mogućim rješenjima za porast broja riješenih predmeta putem sudske medijacije te o budućnosti medijacije u Republici Hrvatskoj. Nakon održanog okruglog stola organiziran je turistički obilazak Plitvičkih jezera u pratnji turističkog vodiča.
6. rujna 2023. organiziran je posjet Općinskom građanskom sudu u Zagrebu gdje je delegacija razgledala prostorije suda i razgovarala sa sucima koji se bave postupkom medijacije. Nakon suda organiziran je posjet Hrvatskoj udruzi za medijaciju gdje se raspravljalo o provođenju obuke za medijaciju u okviru Projekta.
7. rujna održani su radni sastanci u Ministarstvu pravosuđa i uprave na kojima se raspravljalo o Projektu, provedenim i budućim aktivnostima, rasporedu aktivnosti i predviđenim terminima za provedbu istih.
 
Posjet delegacije ocijenjen je sadržajnim i poticajnim uz ocjenu da je, kao i cijeli Projekt, izuzetno uspješan.

Izvorni članak Norveške sudske uprave na poveznici https://www.domstol.no/en/domstoladministrasjonen/international-cooperation/croatia/roundtable-on-mediation/
 

MIRENJE-MEDIJACIJA
  Projekt je sufinanciran sredstvima Norveške darovnice.