Emocionalna podrška prijaviteljima nepravilnosti

Od 1. rujna 2024. uspostavlja se sustav pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti.

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje programa pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Rehabilitacijski centar za stres i traumu sklopili su Ugovora o pružanju emocionalne podrške i dodjeli financijskih sredstava za program pružanja emocionalne podrške. Time su ispunjene pretpostavke za uspostavu sustava pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti.

Pružanje emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti i drugim osobama koje na nju imaju pravo sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (»Narodne novine«, broj 46/22.) započelo je 1. rujna 2024., a osiguravaju je djelatnici Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, udruge koja se bavi pružanjem stručne psihološke podrške i psihosocijalnim savjetovanjem. 

Emocionalna podrška prijaviteljima nepravilnosti propisana je Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, a način njezinog pružanja razrađen je Pravilnikom o načinu pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti (»Narodne novine«, broj 111/23.).  Prijaviteljima nepravilnosti pruža se emocionalna podrška kao jedan od vidova prava na zaštitu prijavitelja nepravilnosti. Ostala prava koja se pružaju prijaviteljima nepravilnosti jesu: zaštita identiteta i povjerljivosti, sudska zaštita, naknada štete te primarna besplatna pravna pomoći u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na besplatnu pravnu pomoć. 

Emocionalna podrška ima za cilj ublažiti emocije i stanja prijavitelja nepravilnosti, koje utječu na tjelesne funkcije i kognitivne sposobnosti i otežavaju njegovo svakodnevno funkcioniranje i prolazak kroz postupak pokrenut prijavom nepravilnosti ili kroz sudski postupak koji je pokrenuo prijavitelj nepravilnosti ili protiv kojeg je pokrenut sudski postupak u vezi s prijavom nepravilnosti. 

Pružanje emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti i drugim osobama koje imaju pravo na emocionalnu podršku sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti utemeljeno je na načelima koja osiguravaju zaštitu identiteta, povjerljivost, besplatnost i sigurnost osoba kojima se pruža emocionalna podrška.

Emocionalna podrška odnosi se i na povezane osobe sa prijaviteljem nepravilnosti, a to su: pomagači prijavitelja nepravilnosti, srodnici, kolege i sve druge osobe povezane s prijaviteljem nepravilnosti koje bi mogle pretrpjeti osvetu u radnom okruženju. Povezana osoba ima pravo na emocionalnu podršku ako učini vjerojatnim da je prema njoj počinjena ili pokušana osveta, ili joj se prijetilo osvetom zbog povezanosti s prijaviteljem nepravilnosti. Povjerljiva osoba te njezin zamjenik također imaju pravo na emocionalnu podršku ako učine vjerojatnim da je prema njima počinjena ili pokušana osveta, ili im se prijetilo osvetom zbog zaprimanja prijave o nepravilnosti odnosno postupanja po zaprimljenoj prijavi.

Pružanja emocionalne podrške osigurano je za prijavitelje nepravilnosti i povezane osobe putem telefonske linije, videopozivom ili osobnim dolaskom (susretom) u prostorijama pružatelja emocionalne podrške.

Ukoliko kao prijavitelj nepravilnosti ili kao osoba koja sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti ostvarujte pravo na pružanje emocionalne podrške, te Vam je ista potrebna, molimo kontaktirajte djelatnike Rehabilitacijskog centra za stres i traumu na jedan od sljedećih načina:
telefon: +385 1 4641 342
elektronička pošta: podrska@rctzg.hr
Adresa:  Zagreb, Kvaternikov trg 12, 1 kat
(svakim radnim danom od 09:00 do 17:00)
Internetska stranica: https://rctzg.hr/