Pokreni promjenu - prijavi korupciju

Slika /slike/Borba protiv korupcije/Kampanja 2024/Pokreni promjenu.png

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pokrenulo je informativno-edukativnu kampanju čiji je cilj podizanje svijesti o štetnosti korupcije i poticanje građana na aktivno sudjelovanje u borbi protiv korupcije

Korupcija je jedan od najvećih izazova društava današnjice i ima velik utjecaj na gospodarski razvoj, (ne)stabilnost društvenih struktura i povjerenje građana u institucije.

Korupcija se manifestira u različitim oblicima i negativno utječe na sve aspekte društva, a za učinkovitu borbu protiv korupcije potrebno je, prije svega, prepoznati njezine uzroke, odnosno područja koja predstavljaju korupcijske rizike.

Najefikasniji način borbe protiv korupcije je prevencija koja uključuje stvaranje transparentnih i odgovornih institucija, jačanje institucionalnih kapaciteta i edukaciju građana.

Imajući u vidu navedeno, a kako bi se ojačala svijest šire javnosti, dužnosnika i službenika javne uprave o štetnosti korupcije, nužnosti njezina sprječavanja i suzbijanja te o postojećim kanalima prijavljivanja i mehanizmima zaštite prijavitelja nepravilnosti, odnosno kako bi se potaknulo građane na prijavljivanje nepravilnosti, započela je nacionalna edukativno-informativna kampanja „Poticanje građana na aktivno sudjelovanje u borbi protiv korupcije".

Cilj je informirati građane o antikorupcijskim politikama u Republici Hrvatskoj i štetnosti koruptivnog djelovanja za društvo u cjelini, potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u borbi protiv korupcije, posebno na prijavljivanje korupcije i nepravilnosti što bi u konačnici potaknulo veći fokus tijela na borbu protiv korupcije.

Osim toga, cilj je i educirati građane o antikorupcijskim politikama i važnosti ranog prepoznavanja štetnosti korupcije, a time i utjecati na smanjenje visokih postotaka percepcije građana na postojanje korupcije.

Provođenje kampanje financira se sredstvima Europske unije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. do 2026.

Suradnja institucija i zakonodavni okvir

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije surađuje s brojnim tijelima javne vlasti na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, udrugama civilnog društva, privatnim sektorom, akademskom zajednicom, medijima i građanima kako bi se antikorupcijske politike jasno i snažno ukorijenile u našem društvu i spriječile pojavu korupcije u samom začetku.

U proteklom razdoblju proveden je niz važnih aktivnosti vezanih za prevenciju i zakonodavni okvir suzbijanja korupcije. Među najvažnijim zakonima ističe se Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim je ojačan sustav zaštite „zviždača“ čiji je cilj ujedno i podizanje svijesti građana o nužnosti prijavljivanja korupcije. Prijavitelji nepravilnosti ili „zviždači“ imaju ključnu ulogu u zaštiti temeljnih ljudskih prava i očuvanju javnog interesa. Osigurava im se pravo na zaštitu koje uključuje sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, emocionalnu podršku te besplatnu primarnu pravnu pomoć.

Osim toga, u svrhu jačanja preventivnog djelovanja u pogledu sprječavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa, ali i jačanja odgovornosti dužnosnika u obnašanju povjerene dužnosti donesen je Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.
 
Važan iskorak u kreiranju antikorupcijske politike i preventivnom djelovanju predstavlja i Zakon o lobiranju kojim se prvi put u hrvatskom zakonodavstvu uređuje lobiranje kao legalno i legitimno djelovanje s jasnim načelima, pravima, obvezama i sankcijama.

Na kraju, Republika Hrvatska je značajan strateški cilj postigla pristupanjem Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Borba protiv korupcije zahtijeva sveobuhvatni pristup koji uključuje sve državne institucije, civilno društvo, ali i građane, uz čiju edukaciju o posljedicama korupcije i poticanju na aktivno sudjelovanje u borbi protiv korupcije možemo stvoriti okruženje u kojem prevladava integritet, transparentnost i odgovornost.