Studijsko putovanje o kibernetičkom kriminalu u SAD-u

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/studeni/IMG-20221115-WA0022-01.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala. 

Studijsko putovanje u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, Ured za međunarodni kibernetički kriminal i intelektualno vlasništvo (ICHIP) za područje središnje i istočne Europe organizirano je s ciljem razmjene iskustava u području borbe protiv kibernetičkog kriminala. 

Uz ministra Malenicu u delegaciji su Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, državni odvjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici dr. sc. Bruno Moslavac, ravnateljica Pravosudne akademije Kristina Bekavac, predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva unutarnjih poslova. 

U okviru studijskog putovanja održani su sastanci u Department of Justice (Ministarstvu pravosuđa), Department of State (Ministarstvu vanjskih poslova), U.S Attorney and Cybercrime Unit, Eastern District of Virginia U.S. Attorney Office (Državnom odvjetništvo u Virginiji), Federal Bureu of Investigation (FBI) te Googleu i Meti. 

Na sastanku u DOJ Computer Crime and Intellectual Property Section (CCIPS) (Odjel za kompjuterski kriminal i intelektualno vlasništvo Ministarstva pravosuđa SAD-a) razmijenjena su iskustva u suzbijanju kibernetičkog kriminala te je delegacija obišla laboratoriji za kibernetički kriminal u kojem je predstavljen način analize prikupljenih elektroničkih dokaza. 

Uz to, u okviru studijskog putovanja, održan je sastanak sa sucem Paulom Grimmom ekspertom u području kibernetičkog kriminala koji je prezentirao konkretne primjere iz sudačke prakse, zakonodavni okvir u području kibernetičkog kriminala, posebno u vidu korištenja kriptovaluta, kao i umjetne inteligencije u kaznenim postupcima. 

Predstavnici U.S Attorney and Cybercrime Unit, Eastern District of Virginia U.S. Attorney Office (Državnom odvjetništvo u Virginiji) prezentirali su organizacijsku strukturu odjela, statističke pokazatelje o predmetima povezanim s kibernetičkim kriminalom i konkretne predmete u kojima je korištena moderna tehnologija za počinjenje teških kaznenih djela koje je tužiteljstvo otkrilo. 

Na sastanku s predstavnicima DOJ Public Integrity Section (Antikorupcijski odjel) razgovaralo se o elektroničkim dokazima u razotkrivanju korupcijskih kaznenih djela. S predstavnicima Mete i Google razmijenjena su iskustva u pogledu prikupljanja dokaza za procesuiranje kaznenih djela. 

 

Stranica