Hrvatska nastavlja podupirati borbu protiv nekažnjavanja ratnih zločina u Ukrajini

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/svibanj/Radionica_Malenica_Kostin .jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave i Savjetodavne skupine za teške zločine od 11. do 13. svibnja u Splitu održana je druga radionica o istraživanju i procesuiranju ratnih  zločina - razmjena iskustva s Ukrajinom.

Hrvatski stručnjaci iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva kulture i medija podijelili su iskustva u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Domovinskom ratu. Poseban naglasak radionice bilo je na razmjeni iskustva u ispunjavanju kriterija za ulazak u Europsku uniju.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otvarajući radionicu istaknuo je kako je ona još jedan znak potpore ukrajinskom narodu i predanosti Republike Hrvatske u borbi protiv nekažnjavanja ratnih zločina u Ukrajini.
 
Istaknuo je da Republika Hrvatska nije bila samo prva država kandidatkinja koja je morala ispuniti određene kriterije za ulazak u Europsku uniju, već je i prva država koja je zbog svoje borbe za neovisnost i očuvanje cjelovitosti svojeg teritorija, kao ključni kriterij za ulazak u Europsku uniju imala i ispunjavanje aktivnosti istraživanja i procesuiranja ratnih zločina u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

„U tom procesu nismo nikada odustali od pravde i istine, ali smo ustrajali u tome da ispunimo visoke standarde, stroge i multidisciplinarne kriterije u području ratnih zločina kako bi postali članicom Europske  unije“, kazao je ministar podsjetivši da je iznimno važan segment toga procesa bilo donošenje krovnog strateškog dokumenta Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina.
 
„Posljedice rata su slojevite i kompleksne. One nužno obuhvaćaju i sagledavanje svoje strane i istraživanje zločina na istoj. Stoga je ova Radionica dokaz je naše bezrezervne podrške ukrajinskom narodu, stručnjacima i institucijama na europskom putu“ zaključio je ministar.

Na radionici „ Istraživanje i procesuiranje ratnih zločina - ispunjavanje obveza za pristupanje EU i standarda u okviru poglavlja 23“  sudjelovalo je četrdesetak ukrajinskih stručnjaka - tužitelja i policijskih službenika predvođenim ukrajinskim glavnim tužiteljem Andriyem Kostinom. 

Na radionici je sudjelovala i Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, koordinator savjetodavne skupine za teške zločine Clint Williamson te veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes i veleposlanik Republike Ukrajine Vasilj Kirilič.

Podsjećamo, prva radionica  o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina - prijenos znanja i iskustva Republike Hrvatske održana je u lipnju 2023. godine u Zagrebu. 

 



Pisane vijesti