OECD održao sastanak o kolektivnom djelovanju na potpori poštenim tržišnim uvjetima za konkurentnost u Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/novi osj/oecdnasl.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sastanak je bio prilika za predstavljanje i potvrđivanje ključnih preporuka koje je Zajednica za kolektivno djelovanje izradila kao potporu jednakim uvjetima poslovanja, kao i za planiranje daljnjeg djelovanja. 

Sastanak su otvorila četiri govornika na visokoj razini. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić izrazio je predanost Republike Hrvatske daljnjoj provedbi reformi u cilju potpore poštenim tržišnim uvjetima uz reforme koje su već u tijeku - oboje će biti ključno na putu pridruživanja Republike Hrvatske OECD-u. 

Karim Dahou, zamjenik direktora za globalne odnose i suradnju pri OECD-u, pozdravio je sve veću suradnju OECD-a i Republike Hrvatske u tom kontekstu i pohvalio predanost dionika u projektu. Istaknuo je i glavne mogućnosti za reforme politika u područjima borbe protiv korupcije i politike tržišnog natjecanja te okvira za državna poduzeća. 

Podršku svih razina vlasti jednakim uvjetima na tržištu potvrdio je Žarko Tušek, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora. 

Otvaranje je završeno obraćanjem Uroša Nedeljkovića, službenika za praćenje usklađenosti poslovanja u Siemensu, sponzoru projekta, koji je istaknuo ključnu važnost poštene konkurencije za privlačenje investicija i pohvalio rad Zajednice za kolektivno djelovanje. 

Nakon predstavljanja ključnih rezultata i dobre prakse u učinkovitoj provedbi reformi, održan je panel s više dionika na temu Ukorjenjivanje kulture integriteta. Mirta Kapural iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Hrvatske dala je pregled razvoja standarda i zagovaranja tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj. Andreja Pavlović iz Oikona, vodeće konzultantske kuće u području zaštite okoliša i prirode, istaknula je važnost aktivnog i angažiranog građanstva i slobodnog medijskog okruženja za ukorjenjivanje integriteta, dok je Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a istaknula potrebu za snažnijim institucijama i strožim nadzorom stranaka. Izvanredna profesorica Ana Andabaka s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvrnula se na važnost uključivanja budućih lidera u inicijative podizanja svijesti. 

Jutarnju sesiju zajednički su zatvorili Mario Čupić, viši savjetnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, te zamjenik direktora u Tajništvu OECD-a Karim Dahou. Mario Čupić je podržao predložene preporuke i istaknuo predanost Ministarstva daljnjim reformama, dok je Karim Dahou ponovio spremnost OECD-a da prati Republiku Hrvatsku na tom putu. 

Tijekom poslijepodneva sastanak je bio posvećen procjeni postignuća i daljnjih koraka Zajednice za kolektivno djelovanje, s okruglim stolom na kojemu su stručnjaci raspravljali o daljnjim koracima u inicijativama usklađivanja. 

Davorka Budimir iz Transparency International Hrvatska iznijela je ključna istraživačka nastojanja i alate u prostoru civilnog društva, dok je regionalna stručnjakinja Silvija Vig iz društva CODUPO Compliance podijelila svoja iskustva iz privatnog i javnog sektora te istaknula potencijal predstavnika privatnog sektora da posluže kao uzor za integritet. 

Mirko Klarić, izvanredni profesor na Sveučilištu u Splitu, dao je pregled načina na koje kolektivno djelovanje preoblikuje društvo i podržao uvođenje antikorupcijskih pravnih klinika kako bi se studenti izložili stvarnim slučajevima korupcije. 

Posljednja govornica, Nataša Đurović iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, usredotočila se na posljedice korupcije i reforme koje su potrebne kako bi se osiguralo rješavanje predmeta u ranoj fazi. 

Popodnevnu sesiju zatvorili su Mirela Fučkar, ravnateljica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, te Siemensov službenik za praćenje usklađenosti poslovanja Uroš Nedeljković. U iščekivanju daljnje suradnje, govornici su čestitali Zajednici za kolektivno djelovanje na dosadašnjem zalaganju. 
 

Stranica