Gostovanje ministra Malenice u Dnevniku Nove TV

Slika /slike/Ministar Dnevnik NOVA TV.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u Dnevniku Nove TV u kojem je govorio o nadležnosti europskih tužitelja.

"Europski tužitelji su tužitelji koji su uglavnom došli iz USKOK-a i Državnog odvjetništva. Njihov rad ja ne mogu ocjenjivati niti mogu ulaziti u to kako oni rade svoj posao", rekao je ministar na početku.

"Oni rade prema pravilima struke, po zakonu, i u ovom trenutku ne znam što ni kako rade. U konačnici, rad tužitelja može se vidjeti kroz osuđujuće presude ili nagodbe koje se mogu sklopiti", napomenuo je ministar Malenica.

"Predsjednik Vlade je u više navrata rekao da se u ovom slučaju ne radi o europskim sredstvima. EPPO djeluje u Hrvatskoj da bi zaštitio financijske interese Europske unije. Njima je isključiva nadležnost zaštita financijskih interesa Unije i zato su i osnovani", dodatno je objasnio ministar.

Ministar Malenica je ustvrdio da je Frka-Petešić DORH-u dostavio informacije koje su većim dijelom već bile javno dostupne i to da bi se jasno utvrdilo da je riječ o sredstvima iz hrvatskog proračuna.
Međutim, Krešić je napomenuo da europski tužitelji, ako tijekom istrage utvrde da nije u njihovoj nadležnosti, predmet vraćaju nacionalnim institucijama.

"Ja ne vidim nikakav problem u tome da je predstojnik Ureda slao određene informacije DORH-u, odnosno USKOK-u. U konačnici, na DORH-u i USKOK-u je da postupe ako vide da za to ima osnove. Vlada i predstojnik Ureda mogu dostaviti određene informacije o isplati sredstava iz hrvatskog proračuna. Ne vidim tu nikakav problem", rekao je.

"Glavni državni odvjetnik odlučuje o sukobu nadležnosti. Riječ je o neovisnim institucijama - USKOK-u, DORH-u i EPPO-u - i na njima je da postupe na temelju zakona. Mi ne možemo nagađati kako će one postupiti i hoće li doći do sukoba nadležnosti", istaknuo je.

Što se tiče jučerašnje prisege novog Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ministar je komentirao:

"Gospodin Turudić izabran je demokratskim putem, na transparentan način i izglasan je u Hrvatskom saboru. Zašto netko nije došao od sudaca Ustavnoga suda, to je pitanje za Ustavni sud", zaključio je.

FOTO/IZVOR: Nova TV
 

Pisane vijesti