Dobar zakonodavni okvir ključan je za slobodno tržište

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/svibanj/Ministar_MTC.jpg
  • Slika
  • Slika

OPATIJA, 9. svibnja 2024. (Hina) - Dobar zakonodavni okvir ključan je za ekonomski rast, slobodno tržište i društvenu koheziju, poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na konferenciji o tržišnom natjecanju u četvrtak u Opatiji.

Konferencija se pod nazivom "Meet to Compete Competition Law and Policy Conference - Tools for the New Rules" održava 9. i 10. svibnja u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

Ministar Malenica je podsjetio da je Europska unija nastala kao sljednica Europske zajednice za ugljen i čelik, osnovane kako bi se ostvarila dublja suradnja među zapadnoeuropskim zemljama. Danas se na EU prvenstveno vidi kao političku uniju, a ne kao uniju ekonomije i slobodnog tržišta. Zato su potrebni ovakvi skupovi kako bi podsjetili na potrebu da ekonomija zauzima veće mjesto u javnim politikama, rekao je.

Ministar je naveo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave u proteklih nekoliko godina potaknulo niz zakonskih odredbi kojima se poboljšava djelovanje trgovačkih i upravnih sudova. Uvođenjem novih alata je moderniziran i olakšan postupak registracije novih tvrtki, a s druge strane je utvrđen način provjere ima li nadležna osoba u tvrtci zabranu obavljanja djelatnosti, čime se sprečavaju druge mogućnosti zlouporaba, dodao je.

Za poslovanje je važno i prošlogodišnje osnivanje Centra za mirno rješavanje sporova, koja olakšava rješavanje sporova u međusobnom dogovoru stranaka, putem medijatora. Očekuje se usvajanje u Hrvatskoj EU Direktive za održivo poslovanje, kojom se razvoj poduzeća usmjerava prema održivom razvoju, rekao je Malenica. 

U uvodnom dijelu konferencije su se obratili predsjednica Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja ICC-ja Hrvatske Dunja Šimunić Mehdin, glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural i predsjednik ICC-ove komisije za globalno tržišno natjecanje Francois Brunet.

Na konferenciji sudjeluju i članovi Europske komisije - Glavne uprave za tržišno natjecanje (DG Comp), predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavnici OECD-a, sveučilišni profesori, odvjetnici i druge stručnjaci iz područja tržišnog natjecanja.

Tekst: Hina
Foto: HGK 

Pisane vijesti