Državni tajnik Gršić u emisiji Dnevni ritam: Sustav e-Građani koristi gotovo dva milijuna korisnika

Slika /slike/Emisije/Dnevni ritam.png

Deset je godina prošlo od uvođenja sustava e-Građani, od kada je postao jedinstveno mjesto na kojem građani komuniciraju s državom

E-usluge sustava e-Građani samo u 2021. godini korištene su više od 33,5 milijuna puta, a tijekom 2023.godine čak 44 milijuna 300 tisuća puta. 

Najčešće korištene usluge u proteklih deset godina bile su Portal zdravlja, ePorezna, Elektronička komunikacija sa sudovima, e-Matične knjige, te e-Dnevnik za roditelje. 

Podaci o rastu broja korisnika, broja usluga koje su dostupne, te najčešće korištenih vjerodajnica, najbolje oslikavaju koliko se sustav e-Građani mijenjao i s vremenom postao nezaobilazno mjesto digitalne komunikacije građana s 220 tijela državne i lokalne uprave.

"Gotovo pedeset posto hrvatskih građana koristi sustav e-Građani, točna brojka je milijun 953 tisuće i ona svaki dan raste, kao što raste i broj usluga. Od početnih 14 usluga kada je sustav e-Građani pokrenut došli smo danas do 104 usluge. Isto tako raste i broj korištenja. U ovih deset godina e-Građani su korišteni 193 milijuna puta, što znači da su građani toliko puta manje otišli na šalter nekog državnog tijela ili institucije i zatražili neku uslugu, nego su to učinili iz komocije svoga doma ili bilo gdje drugdje putem računala", izjavio je u Dnevnom ritmu Hrvatskoga radija državni tajnik Bernard Gršić.

Sustav e-Građani redizajniran je 2021. godine, kada je omogućen jednostavniji pristup uslugama i informacijama koje pružaju javnopravna tijela.

Na pitanje o daljnjim planovima vezanim za sustav e-Građani, državni tajnik Gršić je istaknuo:

"Građane treba educirati kako se koristiti digitalnim tehnologijama i uslugama na radnom mjestu i u svakodnevnom životu, pri čemu je osobito važno naučiti koristiti tehnologije i usluge na siguran način. Jednako je važno digitalne usluge i sadržaje omogućiti svim korisnicima, osobito osobama s invaliditetom ili onima koji imaju bilo kakve poteškoće u korištenju, jer nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi građani. Da bi digitalna transformacija bila uspješna nužna je sinergija gospodarstva, javnog sektora, znanosti, obrazovanja i istraživanja. Međutim, ključna je i sinergija između nas i građana koji će taj sustav koristiti. Možemo imati najbolju infrastrukturu, najsuvremenije tehnologije i rješenja, ali bez ljudi koji imaju koristi od toga, koji koriste sustav - to su samo serveri, žice i milijuni linija kodova."

Izvor: HRT
Foto: HRT

Pisane vijesti