​HRT Studio 4: Republika Hrvatska ne pregovara s hakerima, to je podržavanje kriminala

Slika /slike/01 DT GRŠIĆ/Gršić studio 4.JPG

Državni tajnik Bernard Gršić gostovao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 na temu nedavnih kibernetičkih napada i kibernetičke sigurnosti Republike Hrvatske.

Gostujući u srijedu, 24. srpnja u emisiji „Studio 4“, državni tajnik Bernard Gršić  govorio je o povećanom broju kibernetičkih napada koji su se dogodili u svijetu i Republici Hrvatskoj. Državni tajnik uvodno je izjavio kako prema podacima SOA-e ukupan broj kibernetičkih napada ove godine iznosi 23, dok je prošle godine iznosio 31, što ukazuje na smanjenje broja takvih napada.
 
„Što smo više digitalni, to smo više pod rizikom ovakvih napada,“ kazao je državni tajnik i dodao  da je zabilježen i niz napada koji nisu navedeni jer su uspješno obranjeni.Upitan o usporedbi količine kibernetičkih napada u Hrvatskoj s drugim zemljama, državni tajnik je napomenuo  da Hrvatska nije u tolikom fokusu, ali kako javnost mora biti svjesna da, iako ovakav tip napada postaje svakodnevnica, moramo biti spremni na takvu vrstu napada.
 
„Ako se mjerimo s velikim zemljama, sigurno da nismo u fokusu napadača. Moramo biti svjesni da je to naša svakodnevica. Ne trebamo se brinuti hoće li nas netko napasti, jer vjerojatno hoće. No, moramo biti spremni na takve situacije. Naša je zadaća da na razini države podignemo svijest svim građanima o kibernetičkoj sigurnosti,“ dodao je državni tajnik.
 
Komentirajući način rada hakerskih grupa koje izvode ovakve vrste kibernetičkih napada, državni tajnik je ponovio kako Republika Hrvatska ne plaća niti sudjeluje u pregovorima s kriminalcima.
 
„Sustavi se oporavljaju od onoga što je dostupno, svaki sustav mora imati svoju sigurnosnu kopiju, ali ne na istoj lokaciji. Takve kopije omogućuju brzu rekonstrukciju svega što se dosad radilo i nastavak poslovanja. Pod tim lokacijama mislim na podatkovne centre kako bismo imali zapise tih podataka na više mjesta, kako takvi napadi ne bi imali utjecaj na poslovanje. Nama je bitan kontinuitet poslovanja jer ovo nije nešto novo. Kibernetički napadi su realnost, a to možemo vidjeti iz napora države i Europske Unije novom direktivom te Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti koji je donesen u veljači ove godine,“ izjavio je državni tajnik te dodao kako je Republika Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je donijela takav zakon.
 
„Ovim zakonom je stvoren nacionalni centar za kibernetičku sigurnost koji do sada nije postojao, a isto tako svojim kaznama potiče svakoga, bilo da je riječ o državnoj instituciji ili gospodarstvu, da ulaže u kibernetičku sigurnost,“ naglasio je državni tajnik.
 
„Dok se ne dogodi nekakav problem, mi to olako shvaćamo. Kada naiđete na jednu situaciju, tada se pale lampice i svi postanu zainteresirani za tu temu. To prije nije bilo toliko izraženo i mislim da to trebamo i dalje činiti te informirati građane. Moramo se znati zaštititi u digitalnom svijetu,“ zaključio je državni tajnik.


FOTO: HRT

Pisane vijesti