10. obljetnica uvođenja sustava e-Građani

Slika /slike/egrađani/egrađani na mobitelu_mPretinac.png

Prije deset godina predstavljen je projekt e-Građani koji je omogućio modernu, brzu i jednostavnu digitalnu komunikaciju s javnom upravom

Svjesna društvene složenosti i zahtjeva s kojim se građani i poduzetnici susreću, Vlada je prije deset godina predstavila projekt e-Građani koji je omogućio modernu, brzu i jednostavnu digitalnu komunikaciju s javnom upravom i to bez naknade.

„Danas je digitalizacija glavna pokretačka snaga u privatnom, ali i poslovnom okruženju. Svjesni smo njezine važnosti i snage, što dokazujemo stalnim radom na planiranju i razvoju novih metoda i načina poboljšanja rada sustava javne uprave koristeći nove tehnologije“, izjavio je ministar Damir Habijan.

„Od svog uvođenja, sustav e-Građani kontinuirano raste i razvija se, prilagođavajući se potrebama korisnika i integrirajući nove usluge. Danas, skoro dva milijuna korisnika svakodnevno koristi ovu platformu, čime je značajno olakšan svakodnevni život građana i poduzetnika. Sustav e-Građani treba dodatno unaprijediti, razvijat ćemo ga i dalje kao portal prema životnim situacijama te proširivati s novim uslugama. Cilj nam je maksimalno rasteretiti građane, umrežiti sva tijela i olakšati pristup svim uslugama“, kazao je ministar Habijan.

Sustav e-Građani javno je dostupan od lipnja 2014. godine, redizajniran je u travnju 2021. godine te je postao jedinstveno mjesto na kojem, putem svog digitalnog identiteta, građanin komunicira s državom.

„Od uvođenja sustava do danas, pregledi stranica su u konstantnom su porastu. Od početnih milijun i pol, danas portal e-Građani broji skoro 25 milijuna pregleda, a one najpotrebnije usluge poput Portala zdravlja, ePorezne, Elektronička komunikacija sa sudovima te e-Matične knjige među najkorištenijim su uslugama “, izjavio je državni tajnik Bernard Gršić.

Osnovni cilj javnih elektroničkih usluga je građanima i poduzetnicima uštedjeti vrijeme, pružiti komunikaciju s bilo kojeg mjesta, brzo i efikasno rješavanje zahtjeva upućenih prema tijelima javnog sektora, bez fizičkog odlaska u neku od institucija.

Uvođenje sustava e-Građani značajno je unaprijedilo sustav javne upravu u Hrvatskoj, a daljnjim kontinuiranim ulaganjima, razvojem i integracijom novih funkcionalnosti osigurat će se da sustav i dalje odgovara na potrebe korisnika. Osim toga, novim strateškim pristupom digitalizaciji cijeli sustav će biti usmjeren za stvaranje novih prilika, koristi i dobre gospodarske klime.

„Pozivam sve građane koji još uvijek ne koriste sustav e-Građani da se povežu i iskoriste mogućnosti koje pruža ovaj sustav“, rekao je ministar Habijan.

Pisane vijesti