Ministar Habijan u emisiji "Otvoreno": Edukacija i prevencija su sastavni dio borbe protiv korupcije

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/Habijan.JPG

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, u emisiji "Otvoreno" o novoj Vladi Republike Hrvatske te borbi protiv korupcije

U jučerašnjoj emisiji Otvoreno, razgovaralo se o tome koji će biti prioriteti nove Vlade, a uz ministra gostovali su i Ivan Račan, Sandra Benčić te Igor Peternel.

Ministar Habijan na početku je komentirao preuzimanje mjesta funkcije ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

"Ja ovo doživljavam kao izazov. Prije, kada sam preuzeo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja bilo je pitanje kako jedan pravnik može voditi resor ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Bez obzira na to što sam objasnio što on sve u sebi sadrži, pitanje je bilo koja je to struka, profesija koja bi vodila to veliko ministarstvo. Ali vidim, drago mi je, nakon pet mjeseci više to pitanje nitko ne postavlja vezano za ministarstvo gospodarstva. Očekujem da neće nitko postaviti pitanje zato što je pravnik preuzeo ministarstvo pravosuđa" rekao je.

Ministar Habijan je rekao da kada se govori o borbi protiv korupcije Vlada ima važeću strategiju - borba protiv korupcije je do 2030. godine.

"Ona također u sebi sadržava dvogodišnje akcijske planove, u tijeku je provedba jednog akcijskog plana. Tu moram spomenuti svakako dosadašnjeg ministra Malenicu, koji ako pogledamo taj akcijski plan i zakonodavne aktivnosti, ako mogu tako reći, koji su bile predviđene samom strategijom, je u velikoj mjeri i proveo. Dakle, od, recimo, Zakona o lobiranju, jer područje lobiranja dosad u našoj državi nije bilo regulirano, što mislim da je jedan veliki iskorak koji smo napravili. Također Zakon o prijaviteljima nepravilnosti ili popularni Zakon o zviždačima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o državnom odvjetništvu, Zakon o državnom sudbenom vijeću, Kazneni zakon. Dakle niz zakon a koji su svojim mehanizmima, instrumentima, koji su unutra predviđeni, apsolutno idu u smjeru toga da se borba protiv korupcije ojača" naglasio je ministar.

Dodao je da kada se govori o korupciji ne postoji mjerna jedinica za mjerenje kolika je jačina korupcije, nego je sve stvar  percepcije.

"Korupcija nije samo ono što vidimo u medijima, tzv. veliki predmeti koji su medijski eksponirani. Svaki građanin može doći u dodir s korupcijom, treba raditi i po pitanju prevencije i edukacije što je zapravo korupcija. Korupcija nije  samo u visoko profiliranim slučajima, korupcija je nazvati nekoga za vezu do doktora. I to je isto primjer korupcije. Prema tome edukacija i prevencija su nešto što svakako mora postati sastavni dio borba protiv korupcije" izjavio je ministar.

Na komentare zastupnice Sandre Benčić o borbi protiv korupcije i kritike rada Vlade Republike Hrvatske reagirao je ministar Habijan.

"Što se tiče HDZ-a i ono što stalno u medijima ponavlja, a netočno je i moram ovaj put ponovno reagirati. To što stalno imputirate HDZ-u i na taj način svim članicama i članovima HDZ-a da su kriminalci, da su lopovi, samo zato što je sukladno zakonu odgovornosti pravnih osoba za kazneno djelo pravna osoba proglašena odgovornom, a ne krivom za korupciju, je potpuno krivo" izjavio je ministar.

"Direktor neke firme bude proglašen krivim za pronevjeru i vi na taj način sve radnike i tu firmu proglasite lopovima. To je čista analogija. Čisto da smo na tome na čisto. Mislim da doista nema smisla sve članice i članove simpatizere u konačnici 700.000 birača koji su izabrali HDZ nazivati na ovakav način" dodao je ministar.

Ministar Habijan u emisiji je komentirao uključivanje predsjednika u izborni proces.

Osoba koja je predsjednik države, nestranačka osoba, predsjednik svih građana i građanki ove zemlje, u trenutku kada se pojavila na jednom stranačkom tijelu SDP-a na jedan eklatantan, prilično ružan način povrijedila je glavne ustavne odredbe i više od tog trenutka zapravo nije bio predsjednik svih građana i građanki ove zemlje. Vi ste se tome priklonili. Takvu kampanju, takav eklatantan primjer kršenja ustava u zapadnim demokracijama kojima vi težite, ja doista ne mogu nabrojati, ako vi možete, svaka vam čast" izjavio je ministar.

Na temu demografije i uvoza radne snage ministar Habijan je je rekao kako u programu Vlade Republike Hrvatske, stoji podatak o 125.000 novih radnih mjesta do kraja mandata, odnosno do 2028.

IZVOR/FOTO: HRT
 

Pisane vijesti