Državna tajnica Šimundža-Nikolić u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“: Poslana je jasna poruka o nedopustivosti nasilja nad ženama

Slika /slike/01 DT ŠIMUNDŽA-NIKOLIĆ/dobro_jutro_hrt.JPG

Vedrana Šimundža-Nikolić, državna tajnica Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, gostovala je u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ gdje je razgovarala o novoj Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Svrha ove Direktive je osigurati sveobuhvatan okvir za učinkovito sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u cijeloj Uniji. To se postiže jačanjem i uvođenjem mjera u sljedećim područjima: definicija relevantnih kaznenih djela i kazni, zaštita žrtava i pristup pravosuđu, potpora žrtvama, poboljšano prikupljanje podataka, prevencija, koordinacija i suradnja.

„Republika Hrvatska apsolutno pozdravlja ovu direktivu. Mi smo tijekom cijelog procesa pregovaranja podržavali donošenje ove direktive, a u odnosu na femicid, moram reći da se Republika Hrvatska zaista može pohvaliti. Jedna smo od rijetkih država članica koja ima samostalno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe“, izjavila je državna tajnica.

Komentirala je kako je Vlada Republike Hrvatske postigla vidljivost i poslala jasnu poruku o nedopustivosti nasilnog ponašanja. „Omogućili smo praćenje javnosti takvih kaznenih djela kako bi sve institucije mogle poduzeti daljnje korake kroz nove mjere ili zakonske akte“, dodala je državna tajnica.

O samom kaznenom djelu femicida državna tajnica je objasnila da je zakonom propisana minimalna kazna od deset godina, a da najduže kazne iznose od dvadeset jedne do četrdeset godina zatvora. „Nažalost, imali smo u proteklih šest mjeseci pet slučajeva femicida. Što se tiče kazni, to je uvijek još u stanju procesuiranja. Nekada imate optužnice podignute na dvije godine, a iduće godine one postanu pravomoćne. Kazne su različite i ovise o okolnostima slučaja“, objasnila je državna tajnica.

Upitana o tome što učiniti kako bi žrtve imale hrabrost prijaviti kazneno djelo, državna tajnica je rekla kako je potrebno da se žrtvi omogući da taj proces bude što jednostavniji i sigurniji.

„Država mora učiniti sve da ohrabri žrtvu, morate joj omogućiti da to učini lako, bez izlaganja neugodnostima poput ponavljanja istih pitanja i nepotrebnog sjećanja na teška djela. Morate joj osigurati siguran prostor i financijsku potporu jer ne možete žrtvu nakon prijave pustiti da se vrati kući gdje se nasilje događa“, rekla je državna tajnica i dodala kako sve institucije moraju surađivati u tom procesu kako bi žrtva bila sigurna i hrabra.

„Kao društvo, činimo sve za budućnost osamostaljenja žrtve i moramo ih osnažiti, zaštititi i osigurati prostor sigurnosti“, zaključila je državna tajnica.

VIDEO: link

FOTO/IZVOR:HRT

Pisane vijesti