Ciklus Čitalačkog programa za zatvorenike

Slika /dokumenti/Zatvorski sustav/Kaznionica u Glini/Vijesti/shutterstock_159503864_cr.jpg

Tijekom mjeseca prosinca 2016. godine u Kaznionici u Glini održan je ciklus Čitalačkog programa za zatvorenike, projekt udruge Roditelji u akciji i Hrvatskog čitateljskog društva koji su proveli službenici Kaznionce u Glini.

U programu je sudjelovao 21 zatvorenik te su svi izrazili veliko zadovoljstvo provedenim programom. Na ovaj način sudionici žele ostvariti što bolju povezanost s članovima svojih obitelji, posebice djecom, u ovo blagdansko vrijeme.
 
Iz provedene evaluacije, od strane udruge Roda, izdvojene su neke od reakcija na program pa očevi, odgovarajući na pitanje oko toga jesu li aktivnosti u kojima su sudjelovali u okviru Čitalačkog programa (odabir knjige, čitanje i snimanje te slanje snimke) pomogli zbližavanju njih i djeteta, ističu pozitivne emocionalne promjene:
"Pomogle su jer su pojačale, potvrdile naše emocionalne veze, osjećaj bliskosti, povezanosti, povjerenja, brige...", poboljšanje komunikacije njih i djeteta: "Pomogao je sigurno, a na način da imamo više tema za razgovor i bolju komunikaciju" te obostranu korist: "Ukratko, uljepšali ste mi dva mjeseca života, i meni i mojoj djeci, a u današnje vrijeme nekame uljepšati jedan dan je pobjeda! Hvala, Rode!", "Da, sudjelovao sam i dva puta sam snimio priču na CD i poslao je, uz to lijepa dječja knjiga, a meni je to puno pomoglo i mojoj kćerki da se koliko toliko zbližimo i da zna da sam ja njezin tata koji je voli".

Jedan otac ističe kako je svjestan koliko je važno sudjelovanje očeva u programu: "Smatram da svaka aktivnost koju roditelj radi u kaznionici za dijete pomaže u zbližavanju jer se roditelj u tom trenutku posvećuje djetetu iako ono nije uz njega. Dok sam čitao priče za svoju djecu imao sam osjećaj da su ona tu zbog mene i mogao sam ih zamisliti kako me slušaju. Poslije smo često razgovarali o tome te nam je to bila lijepa uspomena."

Neka djeca su snimku podijelila s prijateljima pa jedan otac navodi: "Tata, pročitala sam knjigu, to je dječja knjiga, meni je smiješna. Ali CD mije super. nisam znala da znaš tako dobro čitali, pustila sam CD i svojim prijateljicama. da čuju tvoj glas i da čuju kako čilaš, a prije toga sam im pokazala slike sa zadnje posjete... !".
 
Reakcije svoje djece mnogi očevi opisuju kao sreću i oduševljenje: "Sin (6) kad je došla slikovnica nije baš bio zainteresiran, ali kad je čuo moj glas žena mu je morala dva puta čitali. Kći (11) je oduševljena!", "Razgovarao sam i njega je to oduševilo te često iznova pušta snimku kući kako bi me čuo.", "Od moje kćeri reakcija je bila odlična. Ustvari bila je oduševljena."
 
Ovakvi pozitivni komentari samih zatvorenika i članova njihovih obitelji potvrđuju važnost provođenja ovog projekta i poticanje zatvorenika na osnaživanje obiteljskih veza te se provođenje čitalačkog programa planira i nadalje.