Studijsko putovanje Francuskoj u okviru projekta Digitalno kao zadano

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/ožujak/1678715390757.jpg
  • Slika
  • Slika

U okviru projekta « Digitalno kao zadano :Optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparetnosti sudskih odluka » hrvatska delegacija boravila od 7. do 9. ožujka na studijskom putovanju u Parizu.
 

Delegacija u sastavu sudaca Vrhovnog suda, Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Općinskog radnog suda u Zagrebu i  službenika Ministarstva pravosuđa i uprave posjetila je Kasacijski sud (Cour de Cassation) Državno vijeće (Conseil d 'Etat), Ministarstvo pravosuđa te Međuministarsku digitalnu upravu (DINUM) s ciljem razmjena iskustva u primjeni digitalnih rješenja u pravosuđu.
 
Francuski stručnjaci pokazali su digitalna rješenja koja su u primjeni u njihovom pravosudnom sustavu te razmijenili iskustvo u izradi sigurnih infoirmacijskih sustava u pravosuđu koja uz sigurnost osobnih podataka, jamče poštivanja ljudskih prava i prava na pristup sudu.
 
Posjet je organiziran u sklopu TSI projekta pod nazivom „Digitalno kao zadano: Optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnosti sudskih odluka“ kojeg provodi Vijeće Europe, a financira se od strane DG Reform Europske komisije s ciljem unapređenja znanja i stručnosti u uspješnoj implementaciji informatičkih alata u hrvatskom pravosudnom sustavu.  Projekt izravno doprinosi i ispunjenju ciljeva zadanih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti kao i provedbi reformi za jačanje vladavine prava kroz transparentne, učinkovite i brže sudske procese.
 
 
 

Pisane vijesti