Završna konferencija projekta „Daljnje unaprjeđenje kvalitete pravosuđa kroz nastavak modernizacije pravosudnog sustava u RH“

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/studeni/DSC_0076 (1).jpg

Završna konferencija projekta „Daljnje unaprjeđenje kvalitete pravosuđa kroz nastavak modernizacije pravosudnog sustava u RH“ održana je danas u hotelu Sheraton.

Uzvanicima se uvodno obratio državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović istaknuvši kako su ciljevi ovog projekta bili usmjereni na daljnju modernizaciju i poboljšanje korištenja IT tehnologija u pravosuđu te na nadogradnju kompetencija i znanja službenika i pravosudnih dužnosnika.

„Neovisno, učinkovito i moderno pravosuđe nužno je za suočavanje sa svakodnevnim potrebama suvremenog društva, a upravo s ovim projektom, čija ukupna vrijednost iznosi preko 6,4 milijuna EUR-a, omogućen je nastavak unaprjeđenja pravosudnog sustava," rekao je državni tajnik Martinović. 

Ciljanu skupinu projekta činili su suci, državni odvjetnici, zamjenici državnih odvjetnika, službenici u pravosudnim i kaznenim tijelima Ministarstva pravosuđa i uprave, probacijskim uredima te drugi službenici Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i sudovi i državna odvjetništva.

Tijekom trajanja ovog projekta provedene su aktivnosti usmjerene na nadogradnje postojećih aplikativnih sustava koji se koriste u pravosuđu (sustavi kaznenih evidencija te e-sudskog registra), implementaciju pilot projekta „e-sudnica“ na Općinskom sudu u Novom Zagrebu te na nabavu licenci i opreme za korištenje programa pretvaranja govora u tekst i informatičke opreme za potrebe sudova i državnih odvjetništava.

Zatvorski sustav i probacija obuhvaćeni su nizom aktivnosti čiji je cilj jačanje znanja, vještina i stručnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti od kojih se izdvajaju: stručno osposobljavanje službenika u području primjene osnovnih načela, tehnika i metoda realitetne terapije, edukacije iz područja pružanja prve pomoći te sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Održane su radionice u cilju unaprjeđenja i ujednačavanja profesionalne prakse pojedinih kategorija izvršitelja unutar zatvorskog sustava i probacije, provedeno je istraživanje o stopama recidivizma te nabava medicinske opreme za Zatvorsku bolnicu u Zagrebu i tableta za prevođenje govora u tekst za potrebe kaznenih tijela.

Pravosudna akademija kao partner na projektu provodila je aktivnosti vezane uz jačanje znanja i vještina u pravosudnom sustavu (pravosudnih dužnosnika i službenika). Edukacije su bile usmjerene na unaprjeđenje vještina za predsjednike sudova, sve skupine pravosudnih dužnosnika, polaznike Državne škole za pravosudne dužnosnike, pravosudne službenike te za članove DSV-a, DOV-a i Povjerenstva za završni ispit u Državnoj školi za Pravosudne dužnosnike, a provedene su i edukacije za suce koji se bave obiteljskim predmetima.

Osim državnog tajnika Jure Martinovića uzvanicima su se također obratili: Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Ivana Šimek, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Nella Popović, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte u Pravosudnoj akademiji.

Kratak pregled ostvarenih rezultata projekta predstavili su dionici provedenih aktivnosti ispred Ministarstva pravosuđa i uprave kao korisničke institucije, tvrtke IN2 kao ugovaratelja te Pravosudne akademije kao partnera na projektu.


 
 

 


Pisane vijesti