22. veljače - Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela: U Hrvatskoj godišnje više od 3.000 žrtava i svjedoka kaznenih djela

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/veljača/IMG_3044 (1).jpg

Povodom obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela u Ministarstvu pravosuđa i uprave u četvrtak, 22. veljače 2023. godine održana je konferencija „Sustav podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj - nekada i sada“.

Sustav podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj počiva na podršci koju pružaju odjeli za podršku žrtvama i svjedocima pri sedam županijskih sudova i Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Odjeli na županijskim sudovima od osnivanja 2008. godine do danas pružili su podršku za 46.968 žrtava i svjedoka. Žrtve i svjedoci imaju pravo na emocionalnu podršku prije, tijekom i nakon sudskog postupka, pravo na pratnju tijekom davanja iskaza, pravo na informaciju o svojim pravima i o fazama kaznenog ili prekršajnog postupka te pravo na obavijest o otpustu zatvorenika.

Pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić naglasila je kako Ministarstvo pravosuđa i uprave obilježava Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela sa ciljem osvještavanja građana da u Hrvatskoj ovakav sustav postoji još od davne 2006. godine. U samom Ministarstvu ustrojena je Služba za podršku žrtavama i svjedocima koja koordinira cijeli sustav, a na sedam županijskih sudova u Hrvatskoj postoje i istoimeni odjeli koji su operativnog karaktera i u stalnom kontaktu sa žrtvama kaznenih djela, naglasila je pomoćnica ministra.

Ministarstvo kontinuirano ulaže napore u unaprjeđenju sustava kako bi se žrtvu dodatno informiralo i osnažilo da što bezbolnije prođe kroz određene procese. Naš je glavni cilj sustav učiniti dostupnim u svim županijama u Republici Hrvatskoj, a posebno najranjivijim skupinama kao što su: žene, djeca i osobe s invaliditetom, zaključila je pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić.
 
Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima

Širenjem Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na 10 novih sudova: osam županijskih i dva općinska suda u Zagrebu i Splitu, institucionalni okvir za pružanje emocionalne podrške žrtvama te informiranje o njihovim pravima postat će dostupniji svim žrtvama. U suradnji s Mrežom podrške i suradnje žrtvama i svjedocima već je osigurana dodatna podrška u 17 županija.

Na konferenciji je istaknuto kako Republika Hrvatska ima oko 50 tisuća oštećenih osoba godišnje, što dokazuje važnost i potrebu postojanja ovakvog sustava, a upravo je hrvatski model jedinstven među državama članicama Europske unije i Vijeća Europe. Specifičnost sustava očituje se u njegovom općem karakteru, što znači da se odnosi na sve, bez obzira na vrstu kaznenog djela i spol.

Statistički podaci pokazuju kako je u razdoblju od 2013. do 2022. godine, od strane Službe za podršku žrtvama i svjedocima informirano o otpustu počinitelja s izdržavanja kazne zatvora  9.640 žrtava, od čega 958 djece, dok su dodatnu podršku zatražile 234 žrtve, objasnila je voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Nikica Hamer Vidmar.
 
116 - 006 besplatna linija za pomoć žrtvama - promjena počinje pozivom
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisalo je u listopadu novi Ugovor o financiranju programa Nacionalnog pozivnog centra - 116 -006.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osnovan je 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), čime je Republika Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima - 116 006.

Linija Nacionalnog pozivnog centra je besplatna i anonimna te dostupna 24 sata na dan sedam dana u tjednu.
 
Konferencija je održana u okviru projekta „Unaprjeđenje kvalitete pravosuđa kroz jačanje kapaciteta zatvorskog i probacijskog sustava te sustava za podršku žrtvama i svjedocima“, ukupne vrijednosti cijelog projekta 1.217.455.70 eura (9.172.920,00 kuna).

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda


Stranica