Okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, predsjednik Ivo Josipović u suradnji s predstavništvom UN-a u Hrvatskoj organizirat će u četvrtak, 8. ožujka 2012. okrugli stol pod nazivom "Zaustavimo nasilje nad ženama".

Uz predsjednika Josipovića, na okruglom stolu u Uredu predsjednika na Pantovčaku sudjelovat će i predsjednik Sabora g. Boris Šprem, premijer g. Zoran Milanović, ministri g. Orsat Miljenić, g. Željko Jovanović i g. Mirando Mrsić, pučki pravobranitelj g. Jurica Malčić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gđa Višnja Ljubičić, v. d. ravnatelja policije g. Dražen Vitez i drugi.

Sudjelovat će i brojni drugi vodeći političari, predstavnici nadležnih institucija i nevladinih udruga, predstavnice ženskih udruga koje se bave problemom nasilja nad ženama, sportaši i glazbenici kako bi razgovarali o tom ozbiljnom društvenom problemu.

Predsjednik Josipović prošle se jeseni pridružio kampanji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za stvaranjem Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama. Ki-moon je kampanju pokrenuo 2008. godine, kad je pozvao muškarce na vodećim pozicijama u svim sferama društva da se uključe u borbu protiv tog duboko ukorijenjenog globalnog zla.

Priključivši se pozivu Ban Ki-moona, Josipović želi svojim primjerom potaknuti i druge muškarce, koji zahvaljujući svom statusu imaju utjecaj na javno mnijenje, na promjenu legislative i pravosudne prakse kad su u pitanju žene – žrtve nasilja.

Prema službenim podacima, u posljednjem desetljeću u Hrvatskoj 305 žena izgubilo je život kao žrtve nasilja.

Posebna pozornost bit će posvećena tome što muškarci na ključnim pozicijama u društvu mogu učiniti u borbi protiv nasilja nad ženama, kako mogu unaprijediti prevenciju protiv nasilja te zaštititi žene izložene nasilju.Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi