Održan okrugli stol povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela 22. veljače

  • Slika /slike/novi osj/okrugli_stol2.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave danas je održan online okrugli stol "Individualna i kolektivna traumatska iskustva - sličnosti, razlike i oporavak''. 

Održavanje okruglog stola bila je prilika za razmjenu iskustava i povezivanje predstavnika institucija i organizacija civilnog društva uključenih u rad s osobama koje su preživjele traumatsko iskustvo ili su njime bile posredno pogođene, a s ciljem pokretanja šireg razgovora o mentalnom zdravlju u kriznim situacijama.
 
Uvodnim govorom sudionike pozdravili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, a izlaganja je moderirala koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maja Štahan.
 
“ Današnji Europski dan žrtava kaznenih djela prilika je da sagledamo naš sustav zaštite žrtava kaznenih djela. Ministarstvo pravosuđa i uprave ovom pitanju pristupa sustavno i u dva smjera, kroz poboljšanje zakonodavnog i institucionalnog okvira te kroz rad Službe za podršku žrtvama i svjedocima. Traume i strahovi kroz koje žrtve, ali i njihove obitelji prolaze, pred svakoga od nas stavlja obvezu da kontinuirano unaprjeđujemo preventivne mjere i zakonodavni okvir, ali i da podignemo svijest o pravima žrtava kaznenih djela. Žrtvama koje su pretrpjele fizičke i psihičke traume potrebna je podrška i zaštita, ali iznad svega sigurno okruženje da prijave kaznena djela bez straha i ustupaka „ kazao je ministar Malenica.
 
Ministar Malenica u uvodnom obraćanju rekao je da su, kada je riječ o zakonodavnom okviru, u prethodnim izmjenama Kaznenoga zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pooštrene kazne i ubrzani kazneni postupci.
 
„ Kroz rad naše Službe za podršku žrtvama i provedbom Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima za razdoblje od 2016. do 2020. godine te pratećim Akcijskim planom Ministarstvo pravosuđa i uprave kontinuirano ulaže napore u razvoj sustava podrške žrtvama “ naglasio je ministar Malenica.
 
Doprinos udruga u provedbi Nacionalne strategije i uspostavi kvalitetnijeg sustava podrške žrtvama od iznimnog je značaja, a osiguravanje 24-satnog rada Nacionalnoga pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja pruža svim žrtvama sedam dana u tjednu prijeko potrebnu podršku.
 
Nastavak zajedničke suradnje svih državnih tijela i organizacija civilnog društva jedina su garancija i put za ostvarenje punih prava i zaštite žrtava kaznenih djela.
 
Na okruglom stolu sudjelovali su suosnivačica i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva, Sena Puhovski, osnivačica i koordinatorica ključne organizacije u suzbijanju seksualnog nasilja nad ženama, Ženske sobe, Maja Mamula, koordinatorica timova za psihosocijalnu pomoć i podršku Hrvatskog crvenog križa, Marija Juzbašić, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, Nikica Hamer Vidmar te koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maja Štahan.
 
Snimku okruglog stola možete pogledati na službenoj Facebook stranici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima na poveznici.

Pisane vijesti