Ministar Malenica za RTL Danas: Uhićeni nemaju primjedbi na tretman u zatvoru. Hrvatska spremna jamčiti nadzor mjera

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/kolovoz/RTL Danas.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica za RTL Danas komentirao je posjet uhićenim hrvatskim državljanima u grčkom zatvoru Chalikida i sastanak s grčkim ministrom pravosuđa. 

Na pitanje, kakvi su uvjeti u zatvoru, ministar kaže: "Razgovarao sam sa sedam hrvatskim državljanima u zatvoru koji je na sat vremena od Atene. Nisu imali promjedbene na tretman u zatvoru. Smješteni su s ostalim zatvorenicima. Ali po pitanju odnosa službenika, pravosudnih policajaca i upravitelja zatvora, nisu imali nikakve primjedbe. Dapače - pohvalili su odnos koji imaju. Ukazali su i da im ne nedostaje ništa u smislu hrane i odjeće. Imali su tehnička pitanja, kao što je u uplaćivanje novca za kupovanje hrane u kantini. To će konzularna služba s njihovim obiteljima dogovoriti kako će se uplaćivati novci na njihove račune kako bi mogli trošiti u zatvorskoj kantini."

Ministar kaže da nije vidio zatvorske ćelije, da je s njima razgovarao u prostoriji za razgovor , ali da su nekoliko puta istaknuli nemaju nikakve pritužbe.

"Rekli su da se dobro odnose prema njima, ne samo pravosudni policajci nego i ostali zatvorenici. Redovito se čuju s rodbinom i obitelji i čekaju kraj istrage kako bi vidjeli o čemu se radi", rekao je ministar.

Odgovorio je na pitanje i kako je njegov grčki kolega odgovorio na zahtjeve Hrvatske, između ostalog da se dio zatvorenika deportira.

"Uvažavajući neovisnost pravosuđa, istaknuli smo nekoliko nama bitnih stvari, kao što je sigurnost. Mislim da nije realno da se postupci prebace u Hrvatsku, ali korištenje određenih zaštitnih mjera, koje će Hrvatska primjenjivati prema osobama koje će se eventualno deportiraju u Hrvatskoj, to je možda realno", rekao je Malenica.

Na pitanje, što je sa zahtjevom da oni, koji budu optuženi za prekršaje, automatski deportiraju u Hrvatsku, kaže: "Nije ni i u interesu Grčke da velik broj hrvatskih državljana stoji u njihovim zatvorima. I njima je u interesu da se postupak okonča što prije, da se provede profesionalna istraga i da se vidi o čemu se ovdje radi. Ako postoji dokazi za određena kaznena djela, da se provede postupak pokrene i da se u njemu eventualno utvrdi njihova krivnja, a ako je riječ o prekršajima da se deportiraju uz korištenje određenih mjera opreza i u Hrvatskoj.
 
Kaže, grčki ministar nije se očitovao o najnovijoj snimci koja baca možda potpuno drugačije svjetlo na ubojstvo grčkog navijača.

"Nismo ulazili u detalje, rekao je samo da policija profesionalno provodi istragu, da očekuje da se ona okonča u narednim tjednima. Naravno, snimka baca novo svjetlo na događaj. Ali osim ubojstva, tu je čitav niz kaznenih i prekršajnih djela koji se stavljaju na teret hrvatskim državljanima, ali tu je policija i tužiteljstvo koji treba donijeti odluku treba li pokrenuti postupak ili ne", rekao je Malenica.

Dodao je i da se nije razgovaralo o tome hoće li se možda tražiti još neke hrvatske državljane, da odluku o tome eventualno donosi sud te da za sad nema informacije o tome hoće li se istraga proširiti na nove osumnjičenike.

Čak i ako nikoga ne budu teretili za ubojstvo, navijačima nad glavom visi moguća optužnica za zločinačko udruživanjem što je također vrlo teško kazneno djelo.

Tekst i foto: RTL Danas 
 
 

Stranica