Ministar Malenica u službenom posjetu Grčkoj: Osigurati sigurnost hrvatskih državljana u grčkim zatvorima i pravo na pravično suđenje

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/kolovoz/HR_GR.jpg
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica susreo se u ponedjeljak, 21. kolovoza u Ateni s grčkim ministrom pravosuđa Georgiosom Floridisom i obišao hrvatske državljane u zatvoru Chalkida.

Ministri su razgovarali o pravosudnoj suradnji, mogućnosti izvršavanja mjera nadzora u Republici Hrvatskoj, deportaciji uhićenih hrvatskih državljana kao i njihovoj sigurnosti u grčkim zatvorima.

Ministar Malenica osudio je navijačke napade i huliganizam i izrazio spremnost hrvatskih tijela na suradnju s grčkim vlastima. Ponovio je da Republika Hrvatska, poštujući neovisnost grčkog pravosuđa, očekuje da se u istrazi rasvijetle sve okolnosti navijačkih nereda, da se osumnjičenima osigura pravo na pravično suđenje te osiguranje svih konvencijskih prava za vrijeme lišenja slobode.

U okviru službenog posjeta Grčkoj, ministar je obišao sedam hrvatskih državljana koji se nalaze u zatvoru Chalkida. Uhićeni državljani koje je ministar posjetio nisu imali primjedbi na smještaj i tretman u kaznenom tijelu. Grčka zatvorska uprava zajamčila je sigurnost uhićenih.

Uoči bilateralnog sastanka s grčkim ministrom pravosuđa, ministar Malenica sudjelovao je na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske s predsjednikom Vlade Grčke Kyriakosom Mitsotakisom.

Foto: Vlada RH/Ministarstvo pravosuđa Helenske Republike

Stranica