Ministar Malenica u emisiji „Otvoreno“: u 2021. godini cilj je riješiti predmete starije od 7 godina

Slika /slike/novi osj/otvoreno.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u emisiji „Otvoreno“ o planu rješavanja predmeta starijih od 7 godina, ulaganjima u pravosuđe i izmjenama procesnih zakona.  

U uvodnom dijelu Otvorenog Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, govorio je o spajanju Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave. 

- Što se tiče stanja u pravosuđu postoje određene problematične točke s kojima ćemo se suočiti u ovome mandatu. Jedan od izazova je i dugotrajnost postupaka, rekao je. 

Ministar je naglasio da se ulažu znatna sredstva, s ciljem da se ubrzaju sudski procesi i da pravosuđe bude brzo i efikasno, a posljednjih godina je smanjen broj neriješenih predmeta, skraćivanje trajanja postupaka. 
"Cilj u 2021. je riješiti sve predmete starije od 7 godina" 

Svjestan je da ima još procesa koji traju dugi niz godina, zadali su cilj u ovoj godini da riješe sve predmete starije od 7 godina. Riječ je o otprilike 25.000 predmeta, to su kompleksni predmeti i cilj je smanjivati njihov broj. 
Izmjenama zakona će također, rekao je, eliminirati neke elemente koji možda dovode do odugovlačenja postupka. 

Govoreći o priljevu predmeta ministar je kazao da je Hrvatska u tom pogledu pri vrhu  uEU-u i da suci rade dobro svoj posao - velika brojka je da se godišnje riješi 1,2 milijun predmeta, a trenutno imamo neriješenih 46.000 predmeta koji se kontinuirano smanjuju.  

Gosti Otvorenog, uz ministra Malenicu, bili su i sudac Visokog kaznenog suda, Ivan Turudić, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, Marin Mrčela i predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo, Zlata Đurđević.

Pisane vijesti