Ministar Ivan Malenica i ministar Josip Aladrović održali sastanak s predstavnicama inicijative #SPASIME

Slika /slike/spasime.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović održali su redoviti sastanak s predstavnicama Inicijative #SPASIME radi unaprjeđenja sustava s ciljem sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na sastanku se, između ostaloga, raspravljalo o o izricanju zaštitnih mjera, prilikom čega se ministar Malenica osvrnuo na zakonske izmjene kojima su pooštrene kazne, kvalitetnije definirane odredbe o kaznenim djelima uvođenjem jedinstvenog djela silovanja i odredbe o stanju dugotrajne patnje. „Prvi podaci ukazuju da se povećava broj kaznenih predmeta, a smanjuje broj prekršajnih predmeta što ukazuje na snažnije sankcioniranje nasilja,“ istaknuo je ministar Malenica. 

Govoreći o daljnjim aktivnostima ministar Malenica je najavio izmjene Kaznenog zakona kojim će se spolno uznemiravanje progoniti po službenoj dužnosti.

Razgovaralo se je i o prijedlogu odredbi u svezi Povjerenstva za odlučivanje o pritužbama, a koje će biti sastavni dio Nacrta prijedloga zakona o socijalnoj skrbi.

Ministar Josip Aladrović istaknuo je važnost međuresorne suradnje, nevladinog sektora te društva u cjelini kroz osvještavanje o problemu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Osvrnuo se i na dosadašnju suradnju s predstavnicama Inicijative #SPASIME ocijenivši je kao pozitivnim primjerom suradnje Vlade Republike Hrvatske i nevladinog sektora.

Izneseni su i podaci iz izviješća Nacionalnog pozivnog centra o broju zaprimljenih poziva na 24-satni besplatni i anonimni telefon 116 006.

U ime Inicijative #SPASIME na sastanku su sudjelovale Jelena Veljača, Jelena Kovačić, Una Zečević Šeparović, Ana Pecotić dok su u ime Ministarstva pravosuđa i uprave uz ministra Malenicu sudjelovali pomoćnica ministra Vedrana Šimundža Nikolić sa suradnicima. U ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uz ministra Aladrovića sudjelovali su državna tajnica Margareta Mađerić i suradnici.

Predstavnici Inicijative #SPASIME i ministarstava usuglašeni su oko svih tema o kojima se razgovaralo te će i nadalje raditi na unaprjeđenju sustava zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Pisane vijesti