Ministar Malenica sudjelovao na konferenciji povodom Europskog dana zaštite podataka

Slika slike/novi osj/zp1.jpg

Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica danas je sudjelovao je na konferenciji “Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije” povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka.

Vijeće Europe je uz potporu Europske komisije 2006. godine proglasilo 28. siječnja Europskim danom zaštite podataka koji se u svijetu još naziva i Dan privatnosti.

Ministar Malenica je u svom govoru istaknuo važnost ulaganja u digitalnu transformaciju, informacijsku sigurnost i zaštitu osobnih podataka te naglasio kako puna primjena GDPR-a postaje važan alat u zaštiti ljudskih prava. Također, ministar Malenica naveo je da je u posebnim okolnostima COVID-19 pandemije bilo nužno službenicima omogućiti korištenje svih poslovnih alata u radu od kuće, a istovremeno građanima i poduzetnicima osigurati dostupnost naših usluga te su elektronički servisi u tome odigrali ključnu ulogu.
Ministarstvo pravosuđa i uprave kontinuirano provodi aktivnosti za digitalizaciju usluga pravosuđa i javne uprave. Kroz posebne servise kao što su e-Spis i e-Komunikacija i niz drugih elektroničkih usluga poput usluga e-Matične knjige, e-Novorođenče, Uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak građanima i poslovnim subjektima osigurane su usluge koje su im nužne svakodnevno te one postaju okosnica gospodarskog razvoja, ali i preduvjet za ostvarivanje temeljnih građanskih prava i obveza.

U fokusu ovogodišnje konferencije “Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije” su mikro, mali i srednji poduzetnici koji su tijekom COVID-19 pandemije postali najugroženiji dio gospodarskog sustava u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europskoj uniji. U jeku pandemije i novonormalnom okruženju, zaštita podataka i digitalna transformacija postale su ključni faktori za opstanak na tržištu.

Konferenciju “Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije” moguće je pratiti na poveznici

Pisane vijesti