Međunarodna konferencija o inovacijama u tretmanskom radu s osuđenicima u Tbilisiju

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/395474164_709843127844883_7694056990890783332_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je u srijedu, 1. studenoga na međunarodnoj konferenciji o inovacijama u tretmanskom radu s osuđenicima u Tbilisiju.

Međunarodna konferencija "Innovations in the rehabilitation process of inmates and probationers” okuplja europske dužnosnike i stručnjake iz penoloških sustava.

Otvarajući konferenciju ministar Malenica istaknuo je kako se promjene u strukturi transnacionalnog kriminala kontinuirano događaju i da su počinitelji kaznenih djela više nego ikada umreženi, što pred zatvorske sustave diljem Europe stvara nove izazove.  

„Kod takvih izazova klasične metode rada više nisu dovoljne, već je potrebno pronaći nove odgovore. Iako se naši zatvorski sustavi razlikuju po strukturi, povijesti, tradiciji i kulturološkom okviru, činjenica je da se suočavaju s istim trendovima i izazovima.  Jačanjem bilateralne i multilateralne suradnje možemo uspješnije suzbijati kriminal, ali i unaprjeđivati sustav izvršavanja zatvora i alternativnih sankcija poštujući međunarodne pravne standarde i ljudska prava“, poručio je ministar.

Govoreći o promjenama u penološkom sustavu kazao je kako je digitalna tranzicija važan aspekt unaprjeđenja sustava izvršavanja kazni, ne samo u pogledu unaprjeđenja poslovnih procesa unutar kaznenog sustava, već i pogledu sigurnosti, a posljedično i očuvanja ljudskih prava.

Elektronički sustav Zspis koji je u hrvatski zatvorski sustav u siječnju 2019. godine u bitnome je unaprijedio rad svih kaznenih tijela, ali i Uprave za zatvorski sustav i probaciju. Zahvaljujući tom sustavu lakše se prati ne samo sustav izvršavanja kazni pojedinca, već i trendovi s kojima se kaznena tijela suočavaju.

Ministar je naglasio da u inovacijama u penološkom sustavu prednjači hrvatska probacijska služba koja je u desetak godina djelovanja ostvarila značajne rezultate i provela mnogobrojne projekte vrijedne gotovo 8,5 milijuna eura. Zahvaljujući tim projektima u hrvatski sustav uveden je elektronički nadzora i VR tehnologija u edukaciji službenika te su izrađene smjernice, standardi i upute za probacijske poslove i procjenu rizika i potreba počinitelja.

„Godišnje je pod nadzorom probacijske službe oko 3.500 počinitelja. Tijekom 2022. godine osuđenici kojima je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro odradili su preko 370 tisuća sati, a od uspostave probacijske službe odrađeno je preko 4,5 milijuna radnih sati rada za opće dobro.  Time je ne samo rasterećen zatvorski sustav, već je ispunjena svrha kažnjavanja kroz unaprjeđenje kredibiliteta, učinkovitosti i djelotvornosti sustava kaznenog prava - što je vjerujem cilj svakog penološkog sustava“ zaključio je ministar.

Tijekom službenog posjeta Gruziji ministar Malenica u Ministarstvu pravosuđa susreo se je s gruzijskim ministrom Ratijem Bregadzeom.

Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi Republike Hrvatske i Republike Gruzije i kvalitetna pravosudna suradnja.  

U cilju jačanja suradnje ministri su potpisali zajedničku izjavu kao znak nastavka izgradnje kvalitetnih bilateralnih odnosa u području jačanje pravosudne suradnje, osnaživanja vladavine prava i očuvanja ljudskih prava te razmjene iskustva u tretmanskom radu sa zatvorenicima kao i osnaživanju probacijskih službi.

Foto: Ministarstvo pravosuđa - Republika Gruzija 
 
 
 
 

Stranica