Upis u zemljišne knjige elektroničkim putem, dostupniji podatci

Slika /slike/HN20221128808010.JPG

Završen je proces digitalizacije postupka vođenja zemljišnih knjiga, što znači da će građani i poduzetnici prijedloge za upis u zemljišnu knjigu podnositi elektroničkim putem, rekao je u ponedjeljak ministar pravosuđa i uprave Malenica, istaknuvši lakšu dostupnost podataka.

Na završnoj konferenciji projekta „Upravljanje zemljišnim podacima”, predstavljeni su rezultati projekta vrijednog 22 milijuna kuna, čija će realizacija omogućiti podatke iz zemljišnih knjiga i katastra na jednom mjestu, u jedinstvenoj bazi podataka.

„Građani i poduzetnici od sada će svoje prijedloge za upis u zemljišne knjige moći podnijeti elektroničkim putem, preko javnih bilježnika i odvjetnika, zahvaljujući čemu će upis postati brži učinkovitiji i povoljniji jer su javno bilježničke tarife niže", naglasio je na predstavljanju Ivan Malenica.

Izmjene  Zakona o zemljišnim knjigama u posljednje četiri godine išle su u smjeru digitalizacije postupka, a posljednje izmjene usvojene u listopadu ubrzat će postupke obnove zemljišnih knjiga, osigurati njihovu ažurnost te povećati broj katastarskih čestica u bazi zemljišnih podataka, dodao je resorni ministar.

Od 10. siječnja iduće godine neće biti moguće podnijeti prijedlog za upis u knjige poštom ili na gruntovnici, rekla je ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa i uprave Mirela Fučkar.

Osim digitalnih zemljišnih knjiga, rezultat ovog projekta je i mobilna aplikacija 'Moje nekretnine', koja omogućuje nove funkcionalnosti koje su dostupne u sustavu e-Građani.

„Putem nje će građani dobivati obavijesti o svemu što se događa sa nekretninama čiji su vlasnici, bez obzira da li su oni podnijeli zahtjev ili je neko drugi, a tiče se njihove nekretnine”, rekla je Fučkar.

Projekt je realiziran u suradnji s Državnom geodetskom upravom. Zamjenik ravnatelja Antonio Šustić poručio je Hrvatska godinama suočena s velikim izazovima kada se radi o usklađivanju podataka zemljišnih knjiga.

„Za veliki broji nekretnina imamo različite podatke, povijesno naslijeđe jedan je od glavnih razloga.

Pouzdani zemljišni podaci pridonose vladavini prava i pretpostavka su za pokretanje investicija i kapitalnih infrastrukturnih projekata”, istaknuo je Šustić.

Izvor: Hina

 

Stranica