Javna uprava bliža građanima strateški je cilj Ministarstva pravosuđa i uprave

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/rujan/EGPA.jpeg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „Upravljanje Europskom unijom kroz oluje višestrukih kriza: uloga javne uprave“ koja se u Zagrebu održava od 5. do 8. rujna u Zagrebu.

45. godišnja konferencija Europske skupine za javnu upravu (EGPA) organizirana je u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te se prvi puta održava u Hrvatskoj.

Ministar Malenica sudjelovao je panel diskusiji o reformama javne uprave prije i poslije ulaska u Europsku uniju. Uz ministra Malenicu na panelu je sudjelovala ministrica javne uprave Republike Slovenije Sanja Ajanović Hovnik, prof. Polona Kovač sa Sveučilišta u Ljubljani, dr. Maarten Hillebrant sa Sveučilišta u Utrechtu , dr. Pieter Zwaan sa Sveučilišta Radbout te prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Anamarija Musa.

„U svim članicama Europske unije postoji potreba za stalnim promjenama i reformskim procesima. Svugdje postoji potreba da se rad institucija pospješi, da javne politike budu kvalitetnije i da javna uprava odgovara potrebama građana. Javna uprava bliža građanima strateški je cilj Ministarstva pravosuđa i uprave“, naglasio je ministar.

Podsjetio je da u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi nekoliko važnih reformskih procesa: reformu sustava plaća u javnom sektoru, uvođenje centraliziranog sustava zapošljavanja, uvođenje hibridnog rada, daljnja optimizacija i funkcionalno spajanje jedinica lokalne samouprave, e-Državni ispit itd. Dodao je kako u provedbi tih reformskih procesa Ministarstvo surađuje s Europskom komisijom.

 
 

Stranica