Ministar Malenica predstavio izmjene zakona radi uvođenja eura kao službene valute

Slika /slike/novi osj/Vlada_RH_06.05.2022.PNG

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar Malenica predstavio je izmjene zakona koje se odnose na prilagodbu hrvatskog zakonodavstva radi uvođenja eura kao službene valute.

Ministar Malenica je predložio izmjene Kaznenog zakona, Prekršajnog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela koji su uvršteni u I skupinu zakona koji sadržavaju značajnija pozivanja na hrvatsku kunu.

Predloženim izmjenama novčane će se kazne u prekršajnim i kaznenim postupcima zamjenjuju iznosima u eurima temeljem fiksnog tečaja konverzije što će osigurati lakšu naplatu izrečenih sankcija.

Uz to, predlažu se i izmjene Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o obveznim obvezama, Zakona o parničnom postupku i Ovršnog zakona kojima se novčane kazne i vrijednosti izražene u kunama zamjenjuju euru.

Zakonom o obveznim odnosima mijenjaju se odredbe kojima se vrijednost ugovorene obveze u valuti izračunava na temelju valute RH iz kuna u euro te se propisuje referentna stopa za izračun visine stope zateznih kamata.

Referentna stopa za izračun visine stope zateznih kamata postaje stopa Europske središnje banke umjesto stope koju je utvrđivala i objavljivala Hrvatska narodna banka.

Zakonom o trgovačkim društvima, između ostalog,  usklađuju se odredbe koje se odnose na iznose i pragove temeljnog kapitala, nominalne iznose dionica i poslovnih uvjeta, pragove za nadzorne odbore, iznose vrijednosti predmeta spora i iznose novčanih kazni.

Ovim izmjenama trgovačkim se društvima osiguravaju kvalitetniji instrumenti naplate i mogućnosti slobodnijeg kretanja kapitala budući da više neće imati troškove konverzije.

Pisane vijesti