Održana 48. sjednica Vlade

Slika /slike/vijesti naslovnica/Ministar Malenica/VladaRH_11.3.2021..PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na 48. sjednici Vlade predstavio je nacrt konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju Izmjene i dopune članka 8. Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda.

Predstavljajući nacrt ministar je pojasnio da se tim prijedlogom u popis ratnih zločina članka 8. Rimskog statuta, dodaju djela počinjena oružjem koje koristi mikrobiološke ili druge biološke agense ili toksine, koje za učinak ima ranjavanje fragmentima koji se u ljudskom tijelu ne mogu otkriti rendgenskim zrakama, lasersko oružje koje osljepljuje, kao i namjerno pribjegavanje izgladnjivanju civila.
 
Namjerno pribjegavanje izgladnjivanju civila, kao način vođenja rata, kroz uskraćivanje sredstava nužnih za opstanak i namjerno otežavanje pristupa humanitarnoj pomoći, smatra se povredom prava i običaja i u oružanim sukobima čiji značaj nije međunarodni.
 
Ratni zločini temelje se na postojećim pravilima međunarodnog prava navedenim u međunarodnim ugovorima koji su na snazi. Dodavanje ovih novih ratnih zločina u Rimski statut konsolidira se međunarodnopravni okvir, uz osiguranje žrtvama priznavanje zločina koje su pretrpjele.
 
„Smatramo da samo univerzalna primjena Rimskog statuta može spriječiti da počinitelji najtežih kaznenih djela zaštićenih međunarodnim pravom ne ostanu nekažnjeni, stoga se zalažemo da sve države stranke Rimskog statuta osiguraju njegovu punu implementaciju u svoja nacionalna zakonodavstva te stvore odgovarajuće mehanizme kojima će se osigurati suradnja država stranaka i Međunarodnoga kaznenog suda“, zaključio je ministar.

Foto: Youtube kanal/ VladaRH - screenshot

Pisane vijesti