Ministar Malenica: Nećemo dopustiti raspisivanje međunarodne tjeralice. Vlada će zaštiti hrvatske branitelje, pilote i generale

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/kolovoz/Ministar Malenica_RTL.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je potvrđivanje optužnica protiv hrvatskih pilota u Srbiji i najave pokretanja novih kaznenih postupaka protiv visokih dužnosnika hrvatske vojske.

"Riječ je o pokušaju politički montiranog procesa. Vlada je jasno istaknula da će zaštiti sve državljane i branitelje, generale, pilote. Obavili smo razgovor s pilotima netom prije ljeta, razgovarat ćemo i ovaj tjedan. Iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju", kazao je Malenica.
Ministar je kazao da Hrvatska u ovom konkretnom slučaju oko pilota neće dopustiti raspisivanje međunarodne tjeralice.

"To je sigurno jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima. Kao što smo razgovarali s pilotima, razgovarat ćemo u narednom razdoblju i s njima dogovarati konkretne pravne poteze ako do konkretnih informacija i podataka iz Republike Srbije dođe u Hrvatsku. Imamo informacije koje dolaze iz Vučićevih medija, nemamo službenu komunikaciju u ovom predmetu. Ništa službeno iz Srbije još nije došlo", kazao je.

Osvrnuo se i na tvrdnje odvjetnika žrtava iz Srbije Dušana Bratića koji je kazao da je laž da su pilotima prekršena prava jer nisu imali priliku da se očituju.

"To su neistine. Hrvatska je provela 3 tisuće kaznenih postupaka koji se odnose na ratne zločine. Nemamo u konkretnom slučaju u zadnjih godinu dana neodgovorene zamolnice koje se odnose na Srbiju. Mi smo članica EU, jasno smo se usmjerili što se tiče našeg poretka i zakonodavstva EU, a postavlja se pitanje što Srbija radi u tom smjeru i žele li ući u EU", kazao je.

Ministar je odgovorio i je li ovo razlog za blokiranje Srbije na njenom putu prema Europskoj uniji.

"Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo koje Srbija ima , ova kvazi jurisdikcija koja se zloupotrebljava nije jedan od načina kako država koja pretendira ući u EU treba imati. Hrvatska će iskoristiti sve pravne mehanizme koji stoje na raspolaganju. Istaknuli smo određena mjerila, određene aktivnosti smo poduzeli, inzistirat ćemo da se kvazi jurisdikcija makne i da se određena pitanja riješe bilateralno", zaključio je ministar Malenica.

Foto/tekst: RTL

Pisane vijesti