Održan prvi sastanak radne skupine za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/listopad/RS_2.jpg

U Ministarstvu pravosuđa i uprave, u ponedjeljak, 3. listopada održan je prvi sastanak radne skupine za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Radna skupina osnovana je s ciljem izrade prijedloga izmjena Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima te Pravilnika o načinu izvršavanja mjera opreza i Pravilnika o načinu provedbe pojedinačne procjene žrtve.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na početku sastanka izrazio je zahvalnost svim članovima na sudjelovanju u radu radne skupine, naglasivši kako je su posljednji tragični događaji ponovno osvijestili da su sustavu nužne promjene.

„Smatramo izrazito bitnim da se uz izmjene zakona, provode dodatne edukacije pravosudnih dužnosnika. Ključni zaokret koji moramo, kao društvo napraviti, je promijeniti svijest o nasilju, ali i o pravima žrtava. Naš se sustav mora bazirati na zaštiti žrtava“, naglasio je ministar.

Uz to, najavio je osnivanje novih deset odjela za podršku žrtvama i svjedocima.

Stranica