Digitalno kao zadano - optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnosti sudskih odluka

Instrument za tehničku potporu 

Korisnik: Ministarstvo pravosuđa i uprave

Cilj projekta: razviti metodologiju i definirati specifikaciju za razvoj IT rješenja za anonimizaciju i objavu sudskih odluka te proširenje korisnika sustava e-Komunikacije.

Ukratko o projektu: Projekt je nastavak prethodnog projekta „Potpora provedbi e-Komunikacije u hrvatskom pravosuđu“. Pomoći će u pružanju učinkovitijih i transparentnijih usluga krajnjim korisnicima pravosudnog sustava uvođenjem novog vala IT alata koji će optimizirati način na koji se sudske odluke anonimiziraju i objavljuju. Internetska objava sudskih odluka, u skladu s nacionalnim pravom i standardima Europske unije, te u skladu s međunarodnim standardima o ljudskim pravima, povećat će transparentnost i dosljednost sudskih odluka u Hrvatskoj te u konačnici povećati povjerenje javnosti u pravosuđe.

Ovaj projekt izravno doprinosi i ispunjenju ciljeva zadanih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti kao i provedbi reformi za jačanje vladavine prava kroz transparentne, učinkovite i brže sudske procese.

Projekt je sufinanciran sredstvima Instrumenta za tehničku potporu (TSI) i Vijeća Europe, a provodi se u suradnji Vijeća Europe i Europske komisije, Glavne uprave za potporu  strukturnim reformama (DG REFORM).

Razdoblje provedbe projekta: 10. svibnja 2022. godine - 9. siječnja 2024. godine (20 mjeseci)

Kontakt osoba i e-mail: Silvije Šeremet, silvije.seremet@mpu.hr