Zatvorski sustav

Otkrij svoju hrabrost

Postani pravosudni policajac/policajka

 

Tražiš li posao s uzbudljivom svrhom i mogućnošću da istinski doprineseš svom društvu?
Privlače te borilačke vještine, rukovanje oružjem i briga o sigurnosti ljudi? 
Ako je većina tvojih odgovora DA upiši 3. razred srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka i odaberi mogućnost školovanja za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Službenici pravosudne policije rade u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima na poslovima osiguravanja reda, osoba i imovine, nadziru osobe lišene slobode, sudjeluju u provedbi programa izvršavanja kazne zatvora, sprovođenju osoba lišenih slobode te drugim poslovima povezanim s održavanjem reda i stege. 
Službenici pravosudne policije svojim radom, komunikacijom i primjerom stvaraju međusobno tolerantne odnose kao i ugodno profesionalno radno okruženje.
 
Sporazumom između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave omogućeno je školovanje za zanimanje „pravosudni policajac“, nakon čega učenicima koji izaberu ovaj smjer slijedi zaposlenje u ustrojstvenim jedinicama Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Natječaj za upis polaznika i učenika u Policijsku školu "Josip Jović" objavljen je na internetskim stranicama https://policijska-akademija.gov.hr/postani-policajac-policajka/4018 i https://mup.gov.hr/skolovanje/natjecaj-za-upis-ucenika-u-iii-razred-policijske-skole-josip-jovic-za-stjecanje-strukovne-kvalifikacije-za-zanimanje-policajac-policajka-u-2023-2024-godini-5-travnja-2024/293997
 
Tijekom školovanja besplatno ti osiguravamo mjesečnu stipendiju, smještaj i prehranu, školsku opremu (pribor, udžbenike, sportsku opremu i odoru) kao i polaganje vozačkog ispita.
 
Nakon uspješno završenog školovanja čeka te siguran posao uz mogućnost nastavka školovanja, kao i napredovanje.
 

Kontakt

Detaljnije informacije o Programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja kroz treći i četvrti razred srednje škole mogu se dobiti u Policijskoj školi „Josip Jović“ : 

Pratite i na društvenim mrežama:

 Zatvorski sustav čini 25 ustrojstvenih jedinica.


Temeljne zadaće zatvorskog sustava su zaštita društva od počinitelja kaznenih djela i postizanje svrhe izvršavanja kazne zatvora: organizacija života zatvorenika i motivacija zatvorenika da se osposobi za samostalni život na slobodi u skladu s društvenim normama, istovremeno umanjujući štetne posljedice koje uvjetuje život u zatvoru.

Pristup kojim bi se na bilo koji način dodatno ugrožava ljudsko dostojanstvo, pogoršavala kvaliteta života, ugrožavala zaštita temeljnih ljudskih prava, uskraćivalo pravo na zdravstvenu zaštitu i slično, u konačnici samo bi pogoršalo patologiju ponašanja osoba lišenih slobode, što bi za posljedicu imalo još veću štetu za zajednicu nakon što se te osobe po isteku kazne nađu na slobodi.

Slijedom navedenog, svrha izvršavanja kazne zatvora je, uz čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva osobe koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, osposobljavanje zatvorenika za život u skladu sa zakonom o društvenim pravilima.

Kaznena tijela zatvorskog sustava poduzimaju sve kako bi život zatvorenika tijekom izvršavanja kazne zatvora bio što sličniji postojećim općim životnim okolnostima te odgovarajućim programima izvršavanje kazne pomaže zatvoreniku da razvije osjećaj odgovornosti.