Središnja pismohrana zemljišnih knjiga počinje raditi u siječnju

  • Slika /slike/Središnja pismohrana zemljišnih knjiga - posjet ministra Gospiću/GOSPIC1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Gospiću traju završni radovi i opremanje gotovo četiri milijuna eura vrijedne zgrade buduće Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske, pa je u petak, 15. rujna ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obišao gradilište i najavio početak njezina rada u siječnju

Radovi bi trebali završiti do kraja listopada, do kraja godine će trajati opremanje, nakon čega će se zaposliti 15 službenika, a Gospić će postati središte zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku.
 
Ministarstvo paralelno s gradnjom radi na sistematizaciji novih radnih mjesta, nakon čega će biti objavljeni natječaji za zapošljavanje. Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa i uprave, izgradnja se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj je da se digitaliziraju sve ručno pisane zemljišne knjige.
 
„Teško je u ovom trenutku reći koliko će taj posao trajati jer znamo da je u Hrvatskoj velika količina zemljišnih knjiga“, rekao je ministar Malenica i najavio da će se u Gospić dopremiti i kasnije digitalizirati zemljišne knjige svih sudova koji sada „muku muče“ s prostorom za njihovo čuvanje.
 
„To će ubrzati zemljišno-knjižne postupke i povećati povjerenje u zemljišne knjige“, rekao je ministar Malenica istaknuvši da će se nakon digitalizacije sačuvati sve sadašnje zemljišne knjige.
 
Nova zgrada je napravljena prema svim standardima čuvanja i zaštite arhivske građe, uglavnom nema prozora, ima najsuvremeniji protupožarni sustav i bit će najsuvremeniji arhivski prostor u Hrvatskoj, ocijenio je ministar Malenica.
 
To će omogućiti zaštitu ručno vođenih zemljišnih knjiga od daljnjeg propadanja, jer se više neće stalno kopirati, već će se čuvati u adekvatnijim uvjetima.

 
"Gospić ima dugu tradiciju života sa zatvorom"
 
Paralelno s projektom pismohrane ministarstvo radi na dokumentaciji za gradnju nove kaznionice u Gospiću i izradi ugovora s Bankom Vijeća Europe koja će financirati taj projekt.
 
Ministar Malenica očekuje da će se slijedeće godine zahuktati i taj projekt te će za dvije godine početi izgradnja nove kaznionice, koja će pokriti potrebe cijelog juga Hrvatske.
 
Što se tiče razloga za odabir Gospića za novi zatvor, ministar Malenica ističe da tu nemaju poteškoća s nalaženjem kadra jer "Gospić ima dugu tradiciju života sa zatvorom".
 
Trebat će veći broj pravosudnih policajaca i službenika, oko 200 novih radnih mjesta, te će se za sve njih provesti pravovremena edukacija.
 
Kaznionica, koja je proteklih sto godina bila u samom središtu grada, izmjestit će se u nove zgrade na periferiji, a uz postojeća radna mjesta otvorit će se 200 novih, za pravosudne policajce, kuhare, psihologe i administrativno osoblje, rekao je ličko-senjski župan Ernest Petry.
 
Izvor: Hina
Foto: Hina

Stranica