Priopćenje za javnost Ministarstva pravosuđa i uprave o imenovanju članova radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o lobiranju

​Državni tajnik Josip Salapić sudjeluje na dvodnevnom okruglom stolu OECD-a „Global Access to Justice“, koji se održava u Rigi.

Gospodin Aunedi Medek nije „osobni PR savjetnik ministra“, a tvrtka - u kojoj je jedan od suvlasnika - u trenutku njegovog imenovanja u radnu skupinu nije imala nikakav komercijalni odnos s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

U radnu skupinu imenovan je kao predstavnik strukovnog udruženja čiji je predsjednik. Inače, u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o lobiranju imenovani su predstavnici različitih dionika; akademske zajednice, neovisnih tijela poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenika za informiranje, Državnog odvjetništva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao i drugih strukovnih udruženja. Nazivati predstavnike takvih institucija „produženim rukama vlasti koja neće otvarati nikakva pitanja ili probleme koji nisu u interesu vladajućima“ smatramo izrazom nepoštovanja prema istima.

Imena članova radne skupine su od početka javno dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Cilj donošenja Zakona o lobiranju je prvi puta sustavno urediti područje lobiranja, koja je Vlada Republike Hrvatske prepoznala kao područje koje je neregulirano, a nosi korupcijske rizike. Upravo iz tog razloga donošenje tog zakona uvršteno je u Program Vlade za mandatno razdoblje 2020.-2024. kao i u Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Članovi radne skupine nemaju „povlašteni pristup“ niti kroje propise „za svoju maksimalnu ugodu poslovanja“ već sudjeluju u otvorenom dijalogu između različitih dionika o uspostavi kvalitetnog pravnog okvira za područje lobiranja.

Nacrt prijedloga Zakona o lobiranju Ministarstvo pravosuđa i uprave uputit će u daljnju proceduru, kao predlagatelj, uvažavajući mišljenja iznesena na radnoj skupini, mišljenja drugih nadležnih tijela, kao i mišljenja zainteresirane javnosti koja će iznositi u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Pisane vijesti