Osniva se radna skupina za izmjenu zakona o unaprjeđenju sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/rujan/IMG_0438 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu pravosuđa i uprave u petak 9. rujna održan je sastanak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice s predstavnicima udruga koje pružaju podršku žrtvama nasilja.

Na sastanku se je razgovaralo o širenju sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela, unaprjeđenju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika te o unaprjeđenju zakonodavnog okvira sankcioniranja kaznenih i prekršajnih djela nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ministar Malenica najavio je osnivanje interdisciplinarne radne skupine koja će razmotriti cjelokupan zakonodavni okvir suzbijanja nasilja nad ženama.

“Cilj je razmotriti sve elemente nasilja u obitelji, nasilja protiv žena, da revidiramo sankcije i svako kazneno djelo koje se u tom segmentu nalazi. Radna skupina razmotrit će sva pitanja koja su danas otvorena na sastanku te će se do kraja godine iznaći kvalitetan paket zakona“, kazao je u ministar u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

U okviru radne skupine razmatrat će se izmjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o sudovima.

Uz strože propisivanje sankcija za kaznena i prekršajna djela nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, revidirat će se odredbe o izricanju mjera opreza, uvest će se nova specijalizacija sudaca i stručno usavršavanje na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja će se u suradnji s udrugama civilnoga društva provoditi u okviru Pravosudne akademije.

"Širimo mrežu podršku žrtvama i svjedocima. Zasad imamo predstavnike u sedam gradova, širimo to na još deset“, kazao je ministar.

Udruge su na sastanku upozorile na dodatnu traumatizaciju žrtava nasilja u postupcima koji slijede samom nasilju, poput nedovoljnog poznavanja prava žrtava od strane različitih službi i ne razumijevanja traumatičnih iskustva kroz koje žrtve prolaze.

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula i  koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle pozdravile su konkretne prijedloge zakonskih izmjena.

“Svaka od organizacija je iznijela svoje prijedloge, ali svi smo se složili da su nužne sistemske zakonske promjene”, rekla je Mamula dodavši da su udruge, ukazujući na slučajeve iz prakse, govorile o mjestima za poboljšanje unutar sustava.

“Od provođenja pojedinačne procjene za zaštitu prava žrtava kaznenih djela, do onoga kako se prema njima odnose prema žrtvama različite institucije, policija, centri za socijalnu skrb”, rekla je dodavši da će se raditi na promjeni u odnosu na koji sustav doživljava žrtvu.

Tölle je istaknula kako je ovo prvi sastanak od njih mnogo mnogo da ministri nemaju “figu u džepu” te izrazilo uvjerenost da će uslijediti bitne promjene.

“Sastanak pokazuje ne da pušu novi vjetrovi, nego da će se doista u idućih nekoliko tjedana i mjeseci napraviti tako veliki pomaci u pozitivnom smislu koji će dovesti do pada broja nasilja nad ženama jer će institucije drugačije postupati, a i do pada broja femicida”, rekla je.
 
Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ženske sobe, SOS Rijeka, Udruge B.a.B.e, Autonomne ženske kuće Zagreb, Udruge Domine, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Zaklade Solidarna te Inicijative #Spasime.

Pisane vijesti