Ministar Malenica u emisiji U mreži Prvog: Nasilnicima odrediti istražni zatvor, a ne zabranu približavanja

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/rujan/HRT_u mreži prvog.PNG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica podsjetio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da je na današnji dan 1999. na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. 

- Nedavni događaji u Gospiću, Novskoj i Ludbregu osvijestili su ponovno problematiku koju imamo. Nakon toga održali smo sastanak s organizacijama civilnog društva koje se bave problematikom nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Dogovorili smo određeni smjer djelovanja, a on uključuje izmjenu zakonodavnog okvira, rekao je Malenica.

- Postoji paket zakona koji je primjenjiv u ovakvim situacijama - Zakon o kaznenom postupku, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Obvezali smo se da ćemo do kraja godine pripremiti izmjene tih zakona. Revidirat ćemo sve odredbe koje smo na sastanku s organizacijama civilnog društva vidjeli da su problematične i da možda u praksi nisu dobro primjenjive, izjavio je Malenica.

Napomenuo je da će se zakonodavni okvir trebati revidirati i s obzirom na osobe koje ga primjenjuju, kao što su policijski službenici, državni odvjetnici, suci. Stoga će se oni morati također educirati.

- Pripremamo i izmjene zakona o sudovima, sudskog poslovnika koji ide u smjeru specijalizacije sudaca koji postupaju u takvim predmetima. Smatramo da su to predmeti koji traže posebnu senzibilizaciju osoba koje odlučuju o tim predmetima. A da bi imali široki pogled na ono o čemu odlučuju - potrebna je edukacija. Potrebno je licencirati suce koji će suditi u takvim predmetima po uzoru na odjele za mladež, obiteljske odjele, koje smo oformili prije nekoliko mjeseci. Potrebno je da ti suci budu specijalizirani, da se educiraju, a potom i da se kontinuirano educiraju o ovoj temi. Edukacija će uključivati i organizacije civilnog društva i udruge koje se bave ovom problematikom, izjavio je ministar.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/borba-9721556
 

Pisane vijesti