Ministar Malenica o sprječavanju nasilja nad djecom na aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora

Slika slike/novi osj/aktual28.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na aktualnom je prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio na pitanje o planiranim izmjenama normativnog okvira i mjera koje će biti poduzete u cilju sprečavanja nasilja nad djecom.

„Društvo je učinkovito onoliko koliko je uspješno u zaštiti najranjivijih skupina. Ministarstvo pravosuđa i uprave osnovalo je radnu skupinu za izradu novog zakona zaštite djece od svih oblika nasilja. U radnoj skupini imenovali smo stručnjake iz različitih područja jer nam je cilj izraditi novi zakonodavni okvir čija bi svrha bila zaštite djece“, rekao je ministar Malenica.
 
Novi okvir obuhvatit će sva ključna pitanja sankcioniranja svih oblika nasilja nad djecom, posebno kada je riječ o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djeteta. Razmotrit će se pitanja redefiniranja rokova za rehabilitaciju za počinjenje tih kaznenih djela i definirati pitanje korištenja podataka iz kaznene evidencije, a namjera je uvesti i dodatne mehanizme provjere.
 
Bez obzira na zakonodavni okvir potrebno je dodatno senzibilirati i one koji taj okvir primjenjuju te se planira pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca. Na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova, započeli su s radom obiteljski odjeli čime je stavljen dodatni naglasak na te osjetljive skupine.

„Uz to, po uzoru na skandinavske zemlje osnovat ćemo dječju kuću - mjesto u kojem će se djetetu pružiti sva potrebna pomoć i podrška. Odgovornost svih nas je zaštita djece od bilo kakvog nasilja. Podaci nam ukazuju da moramo napraviti dodatne iskorake. Uvjeren sam da će novi zakon dati zaokret u strožem kažnjavanju nasilja nad djecom, da ćemo snažnije kažnjavati nasilnike i spriječiti da se djeca kroz sudske postupke dodatno traumatiziraju“, zaključio je ministar Malenica.


Stranica