Održan sastanak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i predsjednika Vrhovnog suda - plaćama sudaca pristupa se cjelovito

Slika /slike/novi osj/zgrada.jpg

U Ministarstvu pravosuđa i uprave, u ponedjeljak 17. travnja, održan je sastanak ministra pravosuđa i uprave dr.sc. Ivana Malenice i predsjednika Vrhovnog suda mr.sc. Radovana Dobronića sa suradnicima. 

Sastanak je održan kao nastavak dijaloga predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa i uprave o otvorenim pitanjima vezanima uz organizaciju rada na sudovima, infrastrukturnim kapacitetima i ljudskim potencijalima na sudovima odnosno problematike odlijeva zaposlenih. 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave uputit će u daljnju zakonsku proceduru pripremljene izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kao prvi korak promjena u sustavu plaća pravosudnih dužnosnika.
 
Predloženim Zakonom predviđen je rast osnovice za izračun plaća za 8% te dodatno povećanje koeficijenata pravosudnih dužnosnika na prvom stupnju s 3.54 na 3.99. 
 
Paralelno s time, osnovana Radna skupina nastavit će s radom na drugim otvorenim pitanjima te do kraja godine predložiti rješenje koje će obuhvatiti pitanje indeksacije i stupnjevanja plaća pravosudnih dužnosnika, kao i otvorena pitanja o drugim materijalnim pravima. 
 
Predstavnici Ministarstva i Vrhovnog suda složili su se da štrajk odnosno obustava rada nije dobro rješenje te da će se o drugim otvorenim pitanjima razgovarati kako unutar Radne skupne tako i na redovitim sastancima između Ministarstva pravosuđa i uprave i Vrhovnoga suda. 
 
Dodatno, Ministarstvo pravosuđa i uprave podsjeća da je u tijeku priprema reforme sustava plaća u državnoj službi i javnim službama kojom će se redefinirati postojeći sustav i uvesti platni razredi i kvalitetnije ocjenjivanje službenika. Novi sustav plaća adresirat će sve utvrđene nesrazmjere u sustavu plaća i osigurati kvalitetniji model upravljanja ljudskim potencijalima, kako bi se zaustavio daljnji odljev zaposlenih.


Pisane vijesti