Izmjene Zakona o sudskim pristojbama: lakše ostvarenje prava na oslobođenje od pristojbe za osobe s invaliditetom

Slika /slike/DT Martinovic_Zakon o sudskim pristojbama (002).jpg

Novim izmjenama Zakona o sudskim pristojbama smanjena pristojba za olakšano ostvarivanje prava na oslobođenje za osobe s invaliditetom te propisano novo oslobođenje za potrošače kao tužitelje u postupcima zaštite kolektivnih interesa

Zakon o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama koji je danas bio u drugom čitanju u Hrvatskom saboru donosi novine u vidu oslobođenja od plaćanja sudskih pristojbi potrošača kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa, čime se potrošačima omogućuje nesmetano ostvarenje njihovih prava.
 
Također, prema izmijenjenoj odredbi, status osoba s invaliditetom dokazuje se odgovarajućim ispravama nadležnih tijela, umjesto konkretnom ispravom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za koju se u praksi utvrdilo da se ne može izdati u svim slučajevima. Time se otklonilo ograničenje u ostvarenju priznatog prava na oslobođenje od pristojbe osoba s invaliditetom.
 
Dodatno se radi zaštite prava potrošača u postupcima o utvrđivanju prethodnih pravnih pitanja u kojima se istodobno ne traži restitucija naknade štete ili bilo kakva isplata određuje vrijednost predmeta spora koja ne može prijeći iznos od 1.327,22 eura.
 
Zadržano je umanjenje pristojbe u iznosu od 50% za elektroničku komunikaciju sa sudovima, međutim, propisano je da će se pristojba platiti u punom iznosu ako se ne uplati u roku.
„Moderne tehnologije su imperativ, a elektronička komunikacija je dio toga, stoga potičemo korištenje elektroničke komunikacije. Cilj ove mjere je jačanje procesne discipline te ubrzanje postupka“, pojasnio je državni tajnik Juro Martinović.
 
Konačno, novčani iznosi iskazani u Zakonu usklađuju se s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti