Hrvatska i Slovenija nastavljaju jačati suradnju u unaprjeđenju i modernizaciji javne uprave

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/ožujak/HN20230414004008.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i slovenska ministrica za javnu upravu Sanja Ajanović Hovnik sastali su se u petak, 14. travnja u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Riječ je o prvom službenom posjetu slovenske ministrice Republici Hrvatskoj nakon preuzimanja dužnosti.

Na ministarskom sastanku razgovaralo se o modernizaciji javne uprave kroz digitalizaciju postupanja i unaprjeđenje sustava kvalitete. Ministrica i ministar izrazili su zadovoljstvo zajedničkim naporima dviju zemalja u nastojanjima da se osiguraju kvalitetnije javne usluge.

Ministar Malenica istaknuo je kako je bilateralni sastanak odraz prijateljskih odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske te partnerstva resornih ministarstava na brojnim reformskim procesima u području javne uprave. Ministar je zahvalio slovenskoj kolegici na razmjeni iskustva oko pripreme novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim se uvodi novi sustav vrednovanja u javnom sektoru. Razgovarali su i o uvođenju centraliziranog sustava zapošljavanja u Hrvatskoj koji će se implementirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Ministrica Ajanović Hovnik pokazala je interes za provedbu projekta uvođenja kvalitete u javnu upravu, optimizaciju i standardizaciju procesa kao i provedbu mjera za jačanje kapaciteta javnog sektora kroz strateško planiranje.

Delegacije su izmijenile iskustva u uvođenju hibridnog načina rada u državnoj i javnoj službi, izazovima novih modela rada i važnosti kvalitetnog upravljanja ljudskim potencijalima i unaprjeđenju uvjeta rada.

Ministri su razgovarali i o promjenama u sustavu lokalne i regionalne (područne) samouprave kroz smanjenje broja lokalnih dužnosnika koje je Hrvatska smanjila za 1438 te funkcionalnom povezivanju kao instrumentu promjena u politici ravnomjernog razvoja. Ministar je predstavio ključne ishode projekta „Optimizacije sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ kojim je prikupljeno više od 400 setova podataka o svim općinama, gradovima i županijama te izrađeno 190 indikatora koje će jedinice moći koristiti za kreiranje lokalnih politika i funkcionalno povezivanje.

Uz to, ministri su razgovarali o važnosti civilnog društva u oblikovanju nacionalnih razvojnih politika i razvojnih politika lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministrica Ajanović Hovnik i ministar Malenica zaključili su da se javne uprave diljem svijeta suočavaju s brojnim izazovima, međutim njihova misija ostaje nepromijenjena - građanima i gospodarstvu pružiti kvalitetne, učinkovite lako dostupne i u velikoj mjeri digitalizirane javne usluge.

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
 

Pisane vijesti