Jačanje suradnje Hrvatske i Crne Gore u području javne uprave

  • Slika /slike/novi osj/cg1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica susreo se u ponedjeljak, 24. travnja s crnogorskim ministrom javne uprave Marashem Dukajem. 

Ministri su razgovarali o reformskim procesima u javnoj upravi, upravljanjem kvalitetom u javnoj upravi, reformi sustava plaća, digitalizaciji javne uprave te unaprjeđenju sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave. 
 
Ministar Malenica istaknuo je da Republika Hrvatska podupire europski put Crne Gore i pozdravio aktivnosti u unaprjeđenju javne uprave, posebno u pogledu sigurnosti informatičkih sustava tijela državne vlasti. 
 
Crnogorskoj delegaciji predstavljene su aktivnosti vezane uz upravljanje kvalitetom u javnoj upravi i donošenje Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji predstavlja ključnu reformu u javnoj upravi. 
 
Uz to, predstavljen je i projekt “Optimizacije sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave” kojim je Hrvatska analizirala oko 200 podataka o lokalnoj samouprave te izradila 90 indikatora. 
 
Ministar Dukaj predstavio je crnogorsku strategiju javne uprave do 2026., krovni strateški dokument za unaprjeđenje javne uprave te aktivnosti vezane uz standardizaciju procesa u javnoj upravi i digitalizaciji postupaka. 
 
Hrvatska i Crna Gora nastavit će jačati bilateralnu suradnju u području javne uprave.


Pisane vijesti